”Vi ska sy och vi ska klippa"

- in Kultur & Nöje, Spex

Ett virrvarr av tyg-rullar, knappnålar och surrande symaskiner. Med en vecka kvar till Toddyspexets premiär är syeriet lika flitigt som askungens små möss.

Gamla hitlåtar med Britney Spears och bröderna Hanson hörs dånande på högsta volym. Men följer man trappan upp bakom stora scenen i AF-borgen hamnar man inte på svunna tiders mellanstadiedisco utan i mitt i syeriets kreativa kaos. Här trängs ett tiotal läkarstudenter, utrustade med nål och tråd. Under den sista veckans förberedelser har de spenderat lika mycket tid här som i skolan.

– Det här är Tsar Nikolajs jacka. Den tog ungefär en och en halv vecka för mig att sy och nu ska den bara pimpas med lite medaljer säger Axel Walldén och pekar på den nästintill färdiga kostymen.

Det här är hans fjärde uppsättning i Toddyspexets syeri och några planer på att lägga av finns inte, trots hektiska dagar och sena kvällar.

– Vi har så jäkla kul tillsammans. Det räcker med syslöjdskunskaper, viktigast för oss är att man är en trevlig person.

Och det är svårt att inte tro honom. I syeriets soffhörna pågår ett glatt snacks-party och det är stundtals svårt att följa samtalet för alla skrattsalvor som utdelas.

Toddyspexet består till cirka 95 procent av läkarstudenter och det blir lätt interna skämt, berättar Axel medan han trär symaskinen med grön tråd. Några planer på att låta hobbyn bli till en heltidssyssla har han dock inte.

– Som läkare är det ju bra att kunna hantera en nål. Fast vi syr ju mest för hand i yrket, skrattar han.

Plötsligt blir det trängre i syeriets lilla högkvarter, in stormar delar av scenensemblen för att prova ut sina dräkter.

– Fan vad snyggt, det här gjorde du bra Axel! Tsar Nicolaj, som egentligen heter Oscar Somell, har satt på sig sin jacka och tar några danssteg med armarna rakt ut fram mot spegeln.

– Men det kommer att bli varmt i den på scen, konstaterar han.

Axel tar berömmet med ro och börjar mäta upp ljusblått polyestertyg. Jag tänkte göra ett ordensband till jackan också, förklarar han för Oscar.

– Hmm… hur var det nu jag gjorde förra året, vek jag såhär?

Tänker man sig inte för kan det kosta en dyrt i syeriet. Tidigare år har gänget haft en sprättlista. Den som sprättat upp och gjort om flest gånger under säsongen får köpa champagne till alla när föreställningarna är slut.

– Vi försöker ju att återanvända och sy om många kostymer som möjligt, men när förråden börjar bli fulla donerar vi en del till AF-borgens kostymförråd, säger Axel.

I framtiden kanske tsar Nicolais jacka dyker upp på någon sittning, men det lär nog dröja många år.