Mitt håriga lilla designobjekt

- in Krönikor
@Erik Neppelberg

Vad är grejen med hajpen runt ansiktsbehåring? Erik Neppelberg försöker passa in i sitt skrå, och lägger manken till för att skaffa sig en moppe-musch.

”Saken var den att jag, med rätt eller orätt, hade lagt mig till med en mustasch och detta hade gått Jeeves djupt till sinnes. Han kunde inte för sitt liv tåla den, och jag hade levat i en atmosfär av ständigt ogillande, tills jag började tycka att nu jäklar i min själ fick det vara nog.”

Passagen ovan uttrycktes ursprungligen av P.G. Wodehouse 1925. Stycket sammanfattar lite den känsla jag kände när jag skaffade mig mustasch. Men vad är egentligen ansiktsbehåring? Är det en frisyr? Ett plagg? Eller rentav en accessoar?

Det är i alla fall att betrakta som någon typ av designobjekt. Ett designobjekt bör ju vara ett ting som har en form och en funktion. Skägg har helt klart en form. Antingen kommer det i mustaschform vilket kan vara allt ifrån en distinkt tangorabatt till en tät urskog à la Håkan Juholt. Uppåt skalan kommer vi till den dressmannska tre-dagarsstubben för att tillslut nå Mount Everest av skäggväxt; helskägget – Höjden av manlighet.

Skägget har en del praktiska förtjänster, så som att spara viss mat och dryck till senare, samt kittla en annan person om man sitter riktigt nära. Men praktiska funktioner i all ära, skäggets storhet ligger i dess mer abstrakta egenskaper vilket åter leder oss till: Höjden av manlighet.

Inom vetenskapen går nämligen skägget under kategorin sekundära könskarakteristika vilket innebär att det teoretiskt, efter själva könsorganet, är det mest fysiskt attraktiva på en manskropp. Fast hur många är egentligen attraherade av jultomten, kungen av skägg? Nej, det beror nog av kontexten. Till exempel inom mediebranschen i Malmö är skägg rentav norm. Utan skägg är det nästan svårt att bli tagen på allvar, som man.

För en person vars hårväxt först tog fart när han fyllt 25 måste jag nog ändå säga att jag är ganska nöjd med mitt håriga lilla designobjekt. Här kan vi tala om en, om jag får säga det själv inte så pjåkig, vältrimmad rödlätt moppe-musch: Höjden av manlighet.