Regeringen får stryka på foten i myndighetsombygget

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Tre av Sveriges högskolemyndigheter ska bli två. Men flera av regeringens nedskärningsförslag har tagits bort, när nu S och MP ingått i koalition inför riksdagens beslut.

– Det är tur att de lyssnat på den ganska syrliga kritiken som remissinstanserna lämnade, säger Camilla Georgsson på SFS.

Camilla Georgsson, Sveriges förenade studentkårers ordförande. Foto: SFS
Camilla Georgsson, Sveriges förenade studentkårers ordförande. Foto: SFS

Som Lundagård tidigare berättat pågår det ombyggnation i myndighetssverige. Högskoleverket, VHS och Internationella programkontoret ska slås samman till två nya myndigheter med färre ansvarsuppgifter, något som tidigare kritiserats i remissinstanser.

– Det stod i princip i tidigare förarbeten att det inte skulle finnas något ansvar för två enligt oss viktiga frågor – omvärldsbevakning och centralt ansvar för likabehandling och breddad rekrytering, säger Camilla Georgsson, Sveriges förenade studentkårers SFS ordförande.

Men inför dagens breda överenskommelse mellan regeringen och Socialdemokraterna och Miljöpartiet har flera av de nedskärningar som tidigare föreslagits tagits tillbaka.

– Vi har gjort en bred överenskommelse för att skapa arbetsro på myndigheterna, nu står nästintill 90 procent av riksdagsledamöterna bakom förslaget, säger Eva-Marie Byberg, Jan Björklunds pressekreterare.

Varför har dessa ansvarsområden tagits tillbaka, de ingick inte i regeringens ursprungliga propositionen?

– Det är igenom den breda uppgörelsen som Miljöpartiet och Socialdemokraterna har föreslagit att dessa punkter skulle behållas. Nu är det viktigt att vi har ett brett stöd för förslaget, säger Eva-Marie Byberg.

 

På det nationella studentkårssamarbetet är man nöjda med överenskommelsen.

Varför har SFS ansett det vara viktigt att behålla detta ansvar centralt?

– Omvärldsbevakningen behövs för att vi ska vara i framkant som kunskapsnation, och det centrala ansvaret för likabehandlingsfrågor är svårt att dela ut på de enskilda högskolorna, säger Camilla Georgsson på SFS.

Varför då?

– Det finns ingen morot för att jobba med breddad rekrytering på högskolorna från central nivå, och vi har bra bit kvar mot att nå jämställdhet inom sektorn. Därför är det viktigt att det finns ett centralt ansvar för att driva på arbetet ute på lärosätena.