Om cykling

- in Krönikor
@Erik Neppelberg

Erik Neppelberg spanar in skamfläcken i Skånes medvetande som kallas cykelhyfs, och efterfrågar mer raka rör i trafiken efter dansk skola.

Lärdomens stad. Studenter, docenter, professorer och andra högutbildade medborgare. Men ociviliserade, det är vad dem är! Lundensare, malmöiter, ja alla Skåningar vågar jag påstå är förbaskat dåliga på att cykla ordentligt.

Kutymen och gesterna finns där, någonstans lagrade i lillhjärnan. Vi har nog alla upplevt att vi på lågstadiet fick besök av en äldre rundlätt polis som vänligen berättade hur man cyklar på rätt sätt. Men därefter är det som att vi har glömt bort hur vi för oss till hjuls.

För visst känner man sig fånig och lite obekväm när man sträcker ut handen för att svänga? Och det är ju inte tal om att hålla upp handen rakt när man ska stanna, trots att varenda kotte vet vad det betyder, egentligen.

Några som däremot är grymt bra på cykelhyfs är danskarna. Det är aldrig något tvivel om en dansk cyklists uppsåt. Gesterna är distinkta, konsekventa och odiskutabla i sitt varande. Den svensk som kommer på sig själv korsandes eller på något sätt beträda en dansk cykelbana blir också varse detta tämligen snabbt genom antingen få halvtres danska onda ögon som insinuerar det stora misstaget eller så blir man helt enkelt överkörd med skyll-dig-själv-dumma-svensk stämplat i pannan.

En dansk cykelbana är en cykelbana, ingen lekplats för svenska turister. Och det är kanske där vi hittar själva kärnan till den svenska bristen på cykelregler. I respekten för cyklisten och hens fysiska utrymme i staden. Det verkar som att danskarna med sina många och bra cykelbanor uppmuntrar en tydlig och respektfull cykelkultur med sina civiliserade gester. Medan vi svenskar tar väldigt lätt på cyklandet. I Lund byter man ju cykel lika ofta som man byter cykelställ och i Malmö saknar flera av de stora gatorna cykelbanor helt.

Så kära svenska politiker, bygg bra och väl avgränsade cykelbanor och svenska cyklister lär er av danskarna och räck ut handen när ni ska svänga. För att citera Povel Ramel: Vad tjänar att hyckla? Tids nog får vi cykla!