Återbetalning för studiemödan

- in Internationellt, Studentliv

Veckans internationella utblick tar dig från England i norr, till USA i väster och Turkiet i öster. Pengar, finansieringsproblem och forskningspolitik – allt har betydelse för vår universitetsvärld.

StorbritannienIfrågasatta donationer i Oxford

En genomgång av Oxfords viktiga externa finansiärer visar att två av universitetets stora mångmiljondonatorer antingen har dömts för illegal insiderhandel eller har anklagats för mutor, enligt studenttidningen Cherwell. Trots den egna policyn att undvika donatorer med tvivelaktigt rykte har universitetet bland annat tagit emot pengar till två ekonomiska forskningscentran.

TurkietDarwin illa trodd i USA och Turkiet

Det är inte endast i USA som Darwins utvecklingslära har ett lågt stöd, som man kan se i den senaste Gallupundersökningen. I Turkiet vill nu regeringspartiet Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) öppna dörrarna för undervisningen av religiösa föreställningar inom naturvetenskapen i grundskolan. Det har även arrangerats konferenser i ämnet på universitetsnivå, vilket har lett till omfattande protester, skriver Eurasianet. Enligt premiärminister Recep Tayyip Erdoğan ska alla turkiska barn nu ”uppfostras som goda Muslimer”.

TjeckienTjeckiens regering tillmötesgår studentprotester

Tjeckiens nya utbildningsminister Petr Fiala lägger nu de tidigare planerna på att öka studieavgifterna och minska studentinflytandet på hyllan, rapporterar University World News. Lösningen på hur man ska finansiera högskolorna framöver står dock fortfarande kvar. Tidigare i år ledde planerna till häftiga protester utanför utbildningsministeriet.

StorbritannienStudier lönar sig – även för samhället i stort

En undersökning utförd av Institute for Public Policy Research har funnit att den engelska ekonomin i genomsnitt ökar med 47.000 pund per student som genomgått universitetens grundnivå (A levels) och 227.000 pund per student som utexamineras, skriver Times Higher Education. Enligt undersökningen är utbildning både en god affär och en behövlig investering som Englands regering bör ta med i sina beräkningar för framtiden. Undersökningen visar att England investerar 1.7 procent av sina offentliga utgifter på högre utbildning jämfört med 2.3 procent i Frankrike och 2.8 procent i Tyskland.