Kräftor, lamm och havtornssorbet

- in Reportage
@Ida Ölmedal

Gourmanden Henrik Melin, kurator och lyxkock på Västgöta nation, bjuder på havskräftor, lamm och havtornssorbet. Se receptet här.

En skarp kniv klyver den ångande kronärtsskockan i två delar och avslöjar ett vackert violett innanmäte. Henrik Melins kinder rodnar i värmen från ugnen medan han sprider bladen som ett täcke över lunchlådans plastbotten. Och så på med havskräftorna, gratinerade i vitlökssmör med chili och citrus.

– Det här är väldigt basic, förklarar han.

Fast doften av oxsvanssås hör kanske inte till det som oftast smyger sig ur mikrovågsugnarna på campus. Inte heller är det rytmiska surrandet från en glassmaskin det ljud man oftast hör en tisdagskväll när det makas lunchlåda i korridorsköken. Men Henrik Melin är något av en gourmand. Han har länge varit engagerad i finsmakarpuben Pirum på Västgöta nation. 


– Mina lunchlådor har ofta varit rester från sittningar jag jobbat på, berättar han.

– Vi har en tradition av att ha rätt bra budget till sittningar på Vg:s. Det är roligt att kunna ta ut svängarna lite, säger han.

Med van hand silar han bort rotfrukter, örter och lök ur såsen, som fått smak av en bit oxsvans. Den är en del av nästa låda i Henrik Melins trerätterslunch. För att matcha såsens mustighet har han låtit potatisen koka i saltlag. Rättens huvudnummer, lammytterfilén, har han marinerat i olivolja, havssalt samt färsk rosmarin, oregano och timjan.

– Man ska låta filén vila lite innan man trancherar den, så blir den saftig. Skär du upp den direkt rinner saften ut, berättar han och går till frysen för att hämta desserten.

Desserten visar sig vara en glittrande sol av sorbet gjord på havtorn och citrussaft. Den går utmärkt att göra utan glassmaskin, men det kräver sitt lilla arbete:

– Man ska ta ut den och röra om en gång i timmen. Då bryts iskristallerna och sorbén blir mjuk och go, tipsar Henrik Melin.

Ett par hallon och björnbär ackompanjerat av några blad citronmeliss, så är även efterrättslådan biff. Och visst går det att ta med sig den till skolan:

– Det finns ju USB-kyl.