Att tänka större är störst

Om man har vissa lokaltidningar som källa till vad som sker på universitet så är det lätt att tro att vi lever i ett kaosartat tillstånd, där de stora projekten vi tagit på oss snart kommer att rämna. Inte nog med det. Vi ser även ut att ha en fundamentalistiskt kristen ledning fylld av akademisk oredlighet. Men de svarta rubrikerna målar upp en falsk bild, skriver Elisabeth Gehrke.

Jag har själv aldrig varit den som varit rädd för att kritisera, jag gör det gärna och ofta. Men trots min kritiska inställning och de svarta rubrikerna så måste jag säga att jag känner en stark tilltro till vår ledning och ett relativt lugn inför Lunds universitets framtid.

Vi har precis börjat bygga våra stora forskningsanläggningar och förhandlingarna pågår fortfarande om Medicon village. Det är ännu inte dags att rätta provet på hur det gått, även om man såklart ska vara kritisk till processen.

Jag har som få förunnat haft möjligheten att lära känna en stor del av vår ledning och vår rektor. Det är fantastiskt kompetenta människor som tar sitt uppdrag på stort allvar. Framförallt så vågar dom ta tuffa beslut och stå emot när det blåser. Och det är inte lätt.

Den som utstår flest vindar är vårt högsta höns rektor Per Eriksson. Det finns konflikter mellan olika intressen och personlighetstyper i de flesta sammanhang och kanske särskilt i akademin. Vår nuvarande Rektor Magnificus är något så ovanligt som både modig och visionär. Det är lätt att vara kritisk mot en sådan person, skogen kan vara svårt att se för all träd. Att han är beredd att ta stora risker kan såklart slå fel. Men det kan också bli riktigt riktigt bra.

Jag är stolt över att vara vid Lunds universitet för att vi just tar dom här riskerna. För inte nog med att vi sysslar med utbildning och forskning, vi tar också ett ansvar och sticker ut nacken för vårt omgivande samhälle. Trots att vår regering mest bryr sig om vad som händer i Stockholm.

Vi har en rektor som vågar kritisera regeringens politik med uttalanden i likhet med ”hellre ett nytt Lunds universitet än en sänkt krogmoms” och som använder universitetets forskning för att minska hemlösheten. En rektor som inte tvekar när Lund står inför såväl kriser som möjligheter att axla ett stort ansvar.

Vi har sett det både med Max IV, ESS såväl som Astra Zenecas nedläggning och nu Sonys varsel. Det finns de som hade velat att vår ledning bara delade ut pengapåsar till den så kallade kärnverksamheten. Men Lunds universitet jobbar för att fler ska få möjligheter, för att lyfta vårt omgivande samhälle och för att skydda de som har det svårt. Är det något vi ska skryta med så är det detta.