Turbulens i trafikflygarutbildningen

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Det blev stopp för Lunds dyraste utbildning inför 2013. Det beslutade yrkeshögskolemyndigheten under tisdagen, som istället skickade platserna till Västerås.

 

Beslutet togs av myndigheten för yrkeshögskolan idag, och påverkar kursstarten för utbildningarna i Ljungbyhed 2013.

– Det känns förstås mycket förvånande och vi är även väldigt besvikna, säger Michael Johansson som är teoriutbildningschef vid trafikflygshögskolan, en del av Lunds tekniska högskola.

 

Vad var anledningen?

– Myndigheten ansåg i sitt beslut att utbildningens koppling till näringslivet för liten.

Var det oväntat?

– Något, men vi jobbar i en bransch där det är ”upp som en sol, ned som en pannkaka”, och vi hade tidigare en samarbetspartner som gick i konkurs under tiden som vi genomförde vår ansökan. Det påverkade säkert myndighetens beslut, säger Michael Johansson.

Nu förbereder sig trafikflygshögskolan för att nästa år komplettera sin ansökan till myndigheten, i förhoppningen om att kunna få de resterande 20 platser som Yrkeshögskolan har att tilldela. Då gäller det platser med start 2014.

Men detta sker i kamp med BF Scandinavian Aviation Academy i Västerås, som fick de första 20 platserna.

– De har i någon mening vunnit den första kampen om platserna, och vi måste därför analysera läget för att vara så bra som möjligt i vår kompletterande ansökan, säger Michael Johansson.

Vilka konsekvenser får dagens beslut?

– Vi kan inte vara lika expansiva som vi hade planerat i nya inköp eller liknande, men vår verksamhet hotas inte av nedläggning på grund av detta.

Vi har många andra ben att stå på i högskolan.

2009 besökte Lundagård utbildningen i samband med att finansieringen av utbildningen flyttades över från universitetet till yrkeshögskolan. Läs reportaget här

About the author

Jacob Hederos är tidigare reporter på Lundagård och var webbredaktör för tidningen 2011-2013.

Related Posts