Ett gratis höghus bostäder – bara en namnteckning bort

- in Nyheter
@Lundagård

Hundra bostäder till studenter, gratis och direkt. Låter det för bra för att vara sant? Faktum är att om Ladok

i Lund hade gjort likadant som de gör i Stockholm hade fler bostäder varit tillgängliga för studenter.  

– Om systemet elektroniserats hade vi kunnat få tag i 50 procent fler än vad vi gör i dag, säger VD:n Rolf Svensson. 

 

Varje år hittar AF Bostäder runt 200 ickestudenter som är kontraktsinnehavare i stiftelsens 6 000 studentlägenheter, utan att de har rätt till det. Detta sker genom att AFB kontrollerar om den som står på kontraktet har studerat de 15 poäng som krävs för att få bo kvar i stiftelsens bostäder.

– Vi behöver sällan vräka någon, oftast sägs lägenheterna upp när vi skickar ut ett brev om att det inte finns Ladokresultat, men en del får jagas ett tag, säger AFB:s vd Rolf Svensson.

Effektivare med elektroniska utdrag

När AFB gör en kontroll väljer de ut ett område som ska kontrolleras och begär sedan ut Ladokutdrag på de personer som står som kontraktsinnehavare på bostäderna i området. Lunds universitet skickar då utdragen i pappersform och personal på AFB får manuellt gå igenom utdragen ett i taget. Ett tidskrävande och tråkigt arbete, om man får tro Rolf Svensson.

– Ambitionen är att kolla alla lägenheter varje år, men det är kundcentret som gör det och det tar väldigt lång tid att göra det manuellt. Vi hinner med att kontrollera alla 6 000 lägenheter på mellan 12 och 14 månader, säger Rolf Svensson och fortsätter:

– Om vi fick utdragen elektroniskt skulle vi kunna kontrollera mycket oftare, kanske två gånger per år istället. Genom det skulle vi kunna frigöra ytterligare 100 lägenheter om året.

Lagen stoppar Ladokutdrag

AFB har därför bett universitetet om att få utdragen digitalt. Men ännu har AFB och universitetet inte lyckats komma fram till någon lösning. Universitetet hänvisar till högskoleförordningen och menar att det inte är lagligt att skicka utdragen elektroniskt.

Rolf Svensson tycker det är tråkigt att AFB och universitetet inte kan komma överens, men menar också att det delvis är lagstiftningens fel.

– Problemen grundar sig inte i att universitetet inte vill, utan på att de inte hittat en lösning som de anser följer lagen. Alla lagrum har tolkningsutrymme, och det finns högskolor som ser friare på lagen.

Skulle du önska att Lunds universitet tolkade lagen annorlunda?

– Jag skulle absolut önska att elektroniska kontroller var genomförbara, men jag kan inte säga att det är Lunds universitet som har tolkat lagen fel. Det hade varit skönt att säga att de tänkt fel, men jag vågar inte påstå det.

Men hade det inte varit enklare för er om de gjort det?

– Absolut, och det skulle bli en stor lycka för de hundra extra studenter som skulle kunna få bostad varje år.

Fakta

[checklist]

  • Lagen som stoppar afb:s prövning
  • I förordning om redovisning av studier med mera vid universitet och högskolor 2 kapitlet 6 § står det vilka som får ta del av digitala utdrag ur Ladok. Där finns inte bostadsföretagen med, däremot har bland annat CSN, SCB, andra högskolor och studentkåren detta privilegium.

[/checklist]

Läs även:

”I Stockholm väger studentnyttan över lagen”

Text Tove Kluge & Sebastian Hagberg