Som att ha Freddie Kruger som dörrvakt

- in Krönikor

De är de första vi möter under utekvällen. De är de sista vi träffar innan vi drar oss mot efterfesten eller till falafelkön – Dörrvakterna.  Men Mette Mjöberg Tegnander är inte särskilt imponerad. 

Sedan den gången då jag blev hårt armbågad i nyllet och fick näsblod på dansgolvet, har jag och Babel en komplicerad relation. Det är snart fyra år sedan jag dansade bredvid en lång kille vars flaxande armar var i exakt samma höjd som min näsa. Resten av kvällen bestod av bomull och is vid sidan om dansgolvet. Jag är inte alls bitter.

Under helgen travade jag dock iväg till Babel för R&B- och hiphopklubben ”WOOHAH!” och blev tagen med storm (trots mina bristande kunskaper om hiphop och R&B). Danseuforin avbröts dock abrupt när klubbens biffiga vakter på 1.95 skövlade sig igenom dansgolvet och puttade till folk till höger och vänster. Till skillnad från resten av klubbens besökare verkade de helt obenägna att be om ursäkt eller visa minsta lilla hänsyn.

Det är otroligt ironiskt hur nattklubbar lägger enorm energi på att marknadsföra sig, skaffa snygg inredning och stora namn i DJ-båsen. För i slutänden är det trots allt vakterna på stället som är det första och det sista man möter, och de är allt för ofta både arroganta och väldigt osympatiska. Inte helt sällan ursäktas eller rättfärdigas deras usla beteende dessutom eftersom de (motsägelsefullt nog) är där för att skapa ordning och reda.  

Jag förstår att det är en utsatt situation för vakterna att hålla ordning och reda på mer eller mindre fulla personer som hetsigt vill in på klubben. Men man gör ingen en tjänst genom att vara arrogant och otrevlig. Det är snarare ett utmärkt sätt att elda upp alkoholpåverkade människor i kö. Någon tanke om att vi köar och dessutom betalar verkar inte heller finnas.

Många tycker det känns skönt att veta att en biffig vakt kan komma till undsättning om det blir slagsmål. Men den bittra sidan av mig väser; ”Jaha men vem var det i första hand som stod i dörren och släppte in bråkstakarna? Va?”

Fast vi ska inte ens börja diskutera vakternas agerande när det gäller vem som får eller inte får komma in genom dörren. Bara tanken får mig att vilja gå hem och titta på Bonde Söker fru resten av mitt liv.

Din guide till helgen

Kattälskare och skräcksugna bör bege sig till Moriskan och gå på Crime City Rollers feta Halloweenfest och rollerdisco. På ”Night of the rolling dead” delas det ut priser till bästa utklädnad. Det väntas även godisregn, spökhistorier och klockan 23.00 är det Youtube-kattklipp-filmfestival i bistron. Mjau!

För alla som inte är så sugna på Halloween så kan man söka sig till Inkonst under fredagen. Där spelar den fantastiska El Perro Del Mar på Poppretton. Hennes låt ”walk on by” spelas flitigt på radio just nu och konserten på fredag är en av få spelningar hon gör i höst i Sverige.

På lördag har väl ingen missat att det är maratondans på Smålands? Spazio bjuder in till 12 h av svettig dans och alla med studentleg är bjudna! 14.00 – 02.00 kommer ingen att stå still.

Fakta

[checklist]

Mette Mjöberg Tegnander är Lundagårds nöjesredaktör och nya nöjeskrönikör.  Hon är journalist i grund och botten, gillar roller derby och kan vara ett utav Annika Norlins största fans. Du kan bland annat hänga med henne på Smålands nation eller hitta henne i boklådorna på stadens loppisar.

[/checklist]