AF Bostäder vill höja hyrorna med 2,5 procent

- in Nyheter, Studentliv

AF Bostäder vill genomföra en hyreshöjning från årsskiftet. Just nu pågår förhandlingar med Hyresgästföreningen om höjningen, som ser ut att bli betydligt större än tidigare år. 

Förhandlingarna mellan AF Bostäder och Hyresgästföreningen har påbörjats och har varit i full gång under måndagseftermiddagen.

Enligt Hyresgästföreningens biträdande förhandlingsledare Mikael Grönvall yrkar AF Bostäder på en hyreshöjning med 2,5 procent för 2013. Det  är i så fall en markant ökning för målet jämfört med resultaten för 2012 och 2011, som var 1,4 respektive 1,25 procent.

Än så länge vill inte Hyresgästföreningen gå ut med något mål som de siktar på att nå under förhandlingarna, då de vill avvakta och diskutera skälen till de höjda hyrorna och se vad AF Bostäder har att säga.

– Vi förhandlar åt samtliga hyresgäster, inte bara de som är medlemmar i föreningen, säger Mikael Grönvall.

Henrik Krantz, ny VD för AF Bostäder sedan 1 november, bekräftar uppgifterna om att man yrkar på en hyreshöjning med 2,5 procent.

– Det finns två huvudskäl till hyreshöjningen, dels de löpande kostnaderna som exempelvis värme, vatten och mediakostnader, där bland annat internetuppkoppling kan räknas in. Dels den fortsatta långsiktiga satsningen på att underhålla bostäderna, säger Henrik Krantz.

Det är oklart hur lång tid förhandlingarna kommer att ta, och båda parter säger att det får ta den tid det tar.