Bedrägerioffer får vänta på åtal

- in Nyheter, Studentliv
@Tor Gasslander

De lurades på 24 000 kronor i snitt. Men när studenterna som utsatts för bostadsbedragare i Malmö flugits in till rättegången i måndags för att pröva sitt fall saknades bara den åtalade.

– Domaren ställde sig upp och sa vi ber om ursäkt, förlåt, vi har inte tillräckligt med resurser, säger Rachelle Lacharité, en av de 18 målsägande som närvarade på måndagen.

Redan klockan nio på måndagsmorgonen förra veckan skulle de första vittnena infinna sig vid Malmö tingsrätt. De drabbade, varav flera hade flugit från andra länder i Europa för att delta i rättegången, lurades förra vintern att betala in förskottshyror till en lägenhet som aldrig fanns till uthyrning.

Vid halv tolv kom dock beskedet om att rättegången flyttats fram eftersom den åtalade inte kunde föras från häktet till tingsrätten.

Varken Malmö tingsrätt eller kriminalvården har velat kommentera varför den mannen inte kunde flyttas.

– Det är det som är det värsta, om någon av oss inte hade kommit hade vi fått böta flera tusen kronor, säger Rachelle Lacharité.

Hon var sedan tidigare kritisk mot hur polisen, som hon upplever det, låtit bedragaren fortsätta lura folk ostört trots att de visste vad som pågick. Nu planerar hon tillsammans med några av de andra målsägande att kontakta justitieministern.

– Det är inte bara vi heller. En dag i tingsrätten kostar jättemycket skattepengar.

Nytt rättegångsdatum är satt till den 12 november.

Fakta

[checklist]

Läs även:

[/checklist]