Det Obama gjort är stort men oroväckande

- in Nyheter

Det blev en övertygande seger för Obama i presidentvalet. Som väntat. Opinionsundersökningarna förutsägelser har i stort sett slagit in perfekt. För Republikanerna väntar nu en period av stor själv… Obama vann trots hög arbetslöshet, usel ekonomi och två år av totalt dödläge i politiken. Han har sedan starten motarbetats likt ingen annan president. Samtidigt som Demokraterna höll sitt konvent i Charlotte i somras toppades New Yorks bokförsäljningslista av Obamas America, en bok som argumenterar för att presidenten hatar och motarbetar USA. Trots det lyckades USA:s första svarta president bli omvald. Det är stort, mycket stort. Däremot väcker sättet han vunnit på oro.

2012 kommer gå till historien som ett av de smutsigaste och mest negativa valrörelserna på mycket länge. Obamas kampanj har nästan enbart riktat in sig på att attackera Romney. Andra sidan har varit lite bättre, men inte mycket. De flesta amerikaner ser negativt på båda kandidaterna och har tvingats välja det minst dåliga alternativet. Folk har inte röstat för Obama, utan mot Romney. De har inte röstat för Romney utan mot Obama.

Nu väntar en spännande tid i den amerikanska politiken. Förra året höjdes statens skuldtak av kongressen, men enbart efter att partierna enats om en kompromiss som innebär att hårda nedskärningar och märkliga skattehöjningar träder i kraft 1 januari. Dessa reformer är medvetet utformade för att vara dåliga för USA. Meningen var att det skulle tvinga kongressen att enas om en vettig kompromiss, men avståndet mellan partierna har varit för stort. Nu är klockan snart slagen. Fortfarande styr Republikanerna kongressen så frågan är hur denna konflikt ska kunna lösas. Många amerikaner är pessimistiska.

Valet må ha avgjorts ikväll, men framtiden för USA avgörs under de kommande månaderna.