”Alkoholen stänger ute folk från studentlivet”

- in Debatt
@Lundagård

Jag har aldrig druckit alkohol. Anledningen till det är enkel, jag har aldrig känt att jag har velat. Trots det har jag engagerat mig i studentlivet och varit heltidsarvoderad på en av de största studentorganisationerna i Lund.

Orsaken till att jag säger ”trots det” är att det tyngsta under min tid som engagerad har varit den starka alkoholkulturen i studentvärlden.

Genom mitt engagemang har jag lärt känna fantastiska människor, ökat mitt självförtroende och upplevt många glada skratt, men jag har även känt en stor ensamhet. Otaliga är de fester jag har tvingat mig själv att gå till för att vara en del av gemenskapen bara för att gå hem efter att ha insett att jag inte passar in.

Den starka alkoholkulturen är inte unik för Lunds studentliv, den existerar även i övriga delar av Sveriges studentvärld och på alla nivåer av engagemang. I studentvärlden knyts sociala kontakter genom sprit och det är inget som ifrågasätts.

Jag har arbetat med likabehandlingsfrågor inom studentlivet och min erfarenhet är att alkoholkultur är en väldigt känslig fråga. Ifrågasätter man alkoholkulturen möter man stort motstånd och får vara beredd på att utstå personliga påhopp. Inte ens den starkaste av eldsjälar orkar med det i längden och till slut slocknar ens engagemang för studentlivet och man engagerar sig

i stället på annat håll där man får uppskattning för det arbete man lägger ner. På det sättet förlorar studentlivet engagerade, kompetenta personer. Varför är alkoholen så viktig att man inte får ifrågasätta den?

Det är studentorganisationernas ansvar att anordna aktiviteter dit alla deras medlemmar känner sig välkomna. Det finns olika anledningar till att man inte dricker alkohol och vissa är så allvarliga att man kan påverkas mycket negativt av en stark alkoholkultur. Seriösa studentorganisationer tar hand om sina medlemmar och bryr sig om deras hälsa.

Ett fåtal studentorganisationer har börjat inse detta medan andra fortfarande behöver vakna. Vi som inte känner oss välkomna finns. Det måste väl ändå vara min rättighet att känna mig välkommen till en organisation jag är medlem i?

Det handlar inte om att förbjuda alkohol i Lunds studentliv. Det handlar om att skapa en miljö där alla studenter känner sig välkomna, oavsett om de dricker alkohol eller inte. Det handlar om hur man marknadsför aktiviteter, vilka dryckesalternativ som finns tillgängliga, hur vi utformar våra traditioner och hur man tackar sina funktionärer. Det handlar om vilka förväntningar man bygger upp hos de som kommer till en fest. Förväntar de sig att ha roligt tillsammans, eller att supa sig så fulla att de inte minns om de hade roligt dagen efter?

Genom att tänka till kan man flytta fokus från billig alkohol till gemenskap. För det är väl i grund och botten därför människor engagerar sig, för gemenskapen det ger och inte bara för den billiga alkoholen? Om inte, då har studentvärlden riktigt allvarliga problem.

Läs även:   Ledare nr 8: Ska Studentlund flyta på sprit?

Svar från nationerna: ”Dags för Lundagård att förstå helheten”

Fakta

[checklist]

Teresia Olsson, Före detta vice ordförande och diskrimineringsombud på Teknologkåren

[/checklist]