20. Enkel jul

- in Julkalender
@Virve Ivarsson

Jul, jul, strålande jul. Tid att luta sig tillbaka och njuta av Alladinaskens undre lager. Jo, sure. Om det bara inte varit för tentan, alla julklappar som måste införskaffas och julstämningen som vägrar att infinna sig. Men var icke förskräckta, Lundagårds nöjesredaktör Virve Ivarsson har svaren som garanterar en fröjdefull jul.

Vad ska jag ge i julklapp?

Katten Findus ger alltid Petsson saker i julkapp som denne har glömt bort att han har. Varför inte följa hans exempel? Samla ihop alla inplastade filmer och olästa böcker och ge dem en andra chans under granen. Undertecknad har faktiskt provat med resultatet att grejerna äntligen användes – och det med glädje dessutom.

Men jag måste ju plugga?

Ja, visst är det ett helvete att inte ha något jullov. Det är dock skönt att slippa vara i skolan, det bästa med detta är att du kan lägga ditt eget schema. Du kan sova lite längre på morgonen, plugga i monstertofflor eller utomlands om du så vill. Men du kan också bestämma fasta tider varje dag som du pluggar, till exempel att du sitter 10-17 – och sedan tar ledigt. Ett starkt tips är att du går någon annanstans och pluggar, då detta nästan alltid leder till att du får mer gjort. Genom att planera dagarna på detta sätt får du tid när du verkligen pluggar – och sedan tid när du verkligen kan känna att du är och kan vara ledig på riktigt = priceless!

Hur ska jag hinna umgås?

Julen ska på något sätt också vara en tid när man hinner catcha up med hemvändarvänner och förhindra att man glider allt närmare en det-är-inte-relevant-att-jag-fortfarande-har-dig-på-facebook-vänskap. Allt annat än kul kan dock detta kännas när man också ska hinna fira jul, extrajobba, umgås med familjen och råplugga. Lägg på detta diverse släktmiddagar från höger och vänster och frågan blir lätt: hur ska jag palla? En grej jag lärt mig är att det inte gör någon glad att umgås när man egentligen inte har tid eller lust, och att de bra vännerna finns kvar även om man inte träffas jämt. Steg ett är därför att bara träffa de du faktiskt vill träffa och steg två att planera din tid. Vad gäller kallprat med släktingar och andra fungerar så gott som alltid knepet: prata om dem.

Hur får jag julstämning?

Köp en ljusslinga. Alternativt: lukta på glögg, saffran, någon som lackar paket eller en hyacint. Titta närmare på antalet dagar du inte behöver vara i skolan eller på jobbet på grund av just julen . Umgås med barn.

 Vad ska jag äta?

Något som passar såväl konservativa, experimentlystna och veganer: En julkryddig Jansson!

INGREDIENSER: 16 medelstora potatisar, 2 gula lökar, 3 dl sojagrädde, 2 msk mjölkfritt margarin, 1 krm grovmalen svartpeppar, 3 msk fint strött kanelknäcke, eller vanligt ströbröd. KRYDDBLANDNING: 1 tsk mald kryddpeppar, 1 krm ingefära, 1 tsk hela nejlikor, 1,5 tsk salt.  GÖR SÅHÄR: Strimla potatisen i fint skurna ”pinnar”. Varva potatis och skivad lök. Värm grädden och häll i kryddblandningen. Ta av och låt stå någon kvart. Häll den sedan över potatis/lökblandningen. Klicka över det mjölkfria margarinet och strö sist över ströbrödet. Grädda i 200 grader i ca en timme.

Vad ska jag göra på nyår?!

Stressen och pressen över vad man ska göra på nyår kan nå absurda höjder. Vissa planerar månader i förväg. Andra darrar när det börjar dra ihop sig av ångest i bristen på fester och styr upp något med personer som de trivs sådär halvdant med bara för att i alla fall ha någon plan. Kan inte detta bli året då vi bestämmer att vadsomhelst faktiskt inte är bättre än inget? För vad är nyårsafton egentligen? Jo, det är den sista dagen på året. Inte ett mått på hur ditt 2012 varit eller hur ditt 2013 kommer att bli. Som alla andra dagar gäller regeln att du mår bäst av att göra saker och vara med människor som du tycker om. Det speciella med nyårsafton är att du nu får en ursäkt att göra detta iklädd paljetter. Så dumpa allt du tänkt göra för syns skull och satsa istället på det som du tycker är kul på riktigt. Blir allting misslyckat kan du trösta dig med att julens verkliga höjdpunkt faktiskt är att se Ivanhoe på nyårsdagen.

 

Fakta

[checklist]

  • Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge.
  • Illustrationer: Anna Åkesson
  • Spana in kalendern på Lundagard.net här

[/checklist]