Bjällerklang byts mot distade gitarrer och Hosianna mot aska. I en källare ett stenkast från AF-borgen skickar death metal-bandet To Dust sin egen julhälsning. Från oss alla, till er alla…
”Fan, ska vi verkligen göra det här? ”
Daniel Gustafsson Löfdahl, keyboardisten och den huvudsakliga textförfattaren, är tveksam. Hur kan man göra en death metal-jullåt utan att blanda in någon Jul igen-töntighet à la Just D?
Gitarristen Emil Söderdahl vet hur. Till repet har han med sig en egen version av ”We Wish You a Merry Christmas”. Bandet ser möjligheten. Det är bara att köra.
– Vi gjorde låten på ett sätt vi kan känna oss trygga med. Men en egen twist och ett tyngre slut, elementen vi brukar syssla med. En regelrätt cover hade nog blivit ganska dålig, säger Emil Söderdahl.
– Vi var inte inne på den här låten från början, snarare ”Gläns över sjö och strand”, säger basisten Jens Varga.
– Den är lite disharmonisk, det hade nog passat oss, tillägger Emil Söderdahl.
Lundabandet To Dust består av en sex metalkillar som spelat ihop i flera år. Till vardags sysslar de med skilda saker som pluggande av naturämnen, socionomstudier, praktisk filosofi, programmering och jobb inom matbranschen. Och så finns gitarristen Sakis Papapanagiotou förstås, som sprang och blev farsa förra veckan och därför fick följa musikvideoinspelningen från BB.
– Videoinspelningen var jätterolig. Vi hade en gemensam plan på att den skulle vara lättsam, det är svårt att göra en sån här grej seriöst. Vi gjorde bara ett par tagningar, för Catrin Jacobson som filmade hade ont om tid. Dessutom gick proppenså vi fick springa och byta. Samtidigt var vi ovana vid att bli filmade, vi hade aldrig gjort något sånt här innan, säger Emil Söderdahl.
Att det ens blev en låt och video var ingen självklarhet. S-Teve var fullbokade och Radio AF kunde endast erbjuda en akustisk inspelning. Av en slump lyckades de få en åtråvärd inspelningstid och en bra ljudkille på Hemgården, bandets hemmaplan bredvid AF-borgen.
Daniel Gustafsson Löfdahl ser en koppling mellan studierna i humaniora och textförfattandet. Han tar gärna influenser från begrepp och blandar dem med existentiella dilemman och samhällskritik. Gärna förklätt och abstrakt och inte ”in your face”, något som lämnar mycket för tolkning.
– Just jullåten är inte riktigt lika genomtänkt som vanligt. Vi försökte få känslan från originalet och blanda med bekanta begrepp från andra låtar. ”Wishes return to flame, flame return to amber, amber return to ashes and the ashes to dust” – det är den exakta nedgången, det omvända budskapet. To Dust-känslan, vemodet som är genomgripande i våra andra texter.
Många av vännerna skrattade när de hörde om jullåten, men tyckte att den lät schysst när de fick höra själva resultatet. Generellt görs det knappt death metal-jullåtar, inga bra i alla fall.
– De flesta har tagit en låt och bara kört med distade gitarrer och growl, men har inte försökt anpassa låten mer, säger sångaren Fredrik Wendel.
– Vår låt är bäst jämfört med andra metal-jullåtar. Kanske inte så bra sett till våra andra låtar, men bäst jämfört med vad andra har gjort i genren, säger basisten Jens Varga.
Det senaste året har gått sakta framgångsrikt uppåt för To Dust. Osignade spelade de in debutalbumet State of Nothing och redan i januari väntar både musiktävlingar och spelningar. Samtidigt delar de ut sina låtar gratis på Internet och marknadsför sig stort på Facebook.
– Vi har faktiskt många likes från Brasilien. De gillar nordisk metal i Sydamerika och Brasilien är en stor metalnation, säger trummisen Andreas Kjellner.
Vad är en death metal-jul?
– Svår fråga. Det finns nog ingen riktigt, det är påhitt, säger Andreas Kjellner.
– Vi är precis som de band som gör popiga jullåtar. De firar också vanlig jul, även om jag personligen inte älskar högtiden, säger Emil Söderdahl.
– Emil kommer att sitta hemma själv på julafton och äta Findus frysta jullåda, haha, pikar Daniel Gustafsson Löfdahl.
Fakta
[checklist]
Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge.
- Illustrationer: Anna Åkesson.
- Musikvideo: Catrin Jacobson.
- Spana in den internationella kalendern på Lundagard.net här
[/checklist]