220 000 kronor för dörrutredning

- in Nyheter, Studentliv

Är Universitetshusets entré för mörk och mossig? Hade det kanske varit bättre med dörrar i glas? Den frågan utreds just nu. Kostnad – 220 000 kronor.

– Det är en gammal byggnad och det är mycket att ta hänsyn till, säger avdelningschefen för lokalförsörjning, Jessica Åhs.

I april 2010 presenterade Statens fastighetsverk, på uppmaning av universitetet, ett projekt med syfte att utveckla Universitetsplatsen. Däribland fanns förslag på att göra om entrédörrarna till Universitetshuset. Just nu pågår en utredning som ska titta på om det är möjligt att installera glasdörrar i byggnaden entre.

Maria Nordh, förvaltare av Universitetshuset från Statens fastighetsverk, säger att byggnaden behöver öppnas upp.

– I dag tittar man på vad som är möjligt att göra. Vi vill ha in ljus, eftersom det nu kan uppfattas som stängt och pampigt. Det ska signalera att det här är Universitetshuset. Det ska bli lite som en lykta i Lundagård.

I utredningen tar man även hänsyn till de så kallade entréfunktionerna.

– Energikostnaderna får inte spricka, samtidigt som klimatet i ingången inte får upplevas som kallt. Dessutom måste utredarna ta hänsyn till att det nya går i ton med det gamla, säger Maria Nordh och fortsätter:

– Skulle vi inte göra ordentliga underlag, kanske man ångrar sig om 20-30 år. Det rör sig om gamla hus och därför är det viktigt att allt blir rätt.

Den pågående utredningen har fått en budget på 220 000 kronor. Men det är det inte säkert att det blir några glasdörrartill huset, som invigdes 1882 och ritades av Helgo Zettervall.

– Vi får se hur vi går vidare. Att man gör en utredning, betyder inte per automatik att det blir av, säger Jessica Åhs.

[poll id=”53″]