Roomie, godis och utgång

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Nu har jag fått en roomie! Thomas heter han och kommer från Bergen. Känns skönt att dela dessa 19 kvadrat med någon som har ungefär samma kulturella bakgrund. Det blir därmed inte lika mycket engelska, men jag tänker att det är skönt att få prata svenska med någon när jag väl är hemma på rummet. Dessvärre pratar Thomas norska med Bergen-dialekt, vilket gör att jag förstår ungefär hälften av vad han säger och får fråga om konstiga ord. Min svenska verkar han kunna utan problem och när jag försöker uttala hans norska, konstiga ord så blir det mer danska än norska.

Igår var det introduktionsdag för oss utbytesstudenter. I en stor aula fick vi lyssna på tal och uppmaningar från professorer, polismästaren i Sai Wan-distriktet (en glad skotte som med glimten i ögat förklarade att man skulle använda ”common sense” för att inte hamna i trubbel), två psykologer (som på ett pedagogiskt sätt förklarade att vi kommer må skitdåligt inom loppet av tre veckor och bara vilja åka hem – men att det blir bättre sen) och tidigare utbytesstudenter (en finländare som hade mer amerikansk dialekt än amerikanarna själva. Conan O’Brien-effekten?). De bjöd på kinesiskt nyårsgodis, gav oss lyckönskningar inför det kinesiska nyåret (som är i början av februari) och poängterade att vi var här för att ha roligt och studera.

Vi är drygt 350 studenter från 41 olika nationer som börjar den här terminen, vilket ju är väldigt festligt. Så pass festligt så att vi bestämde oss för att göra en riktig helkväll på stan. Några andra skandinaviska utbytesstudenter styrde upp en förfest och sedan tog vi taxi in till Lan Kwai Fong-district, en bargata med nästan bara västerlänningar. Det var bra drag och många andra utbytesstudenter där vilket var kul. Tyvärr har jag inte träffat någon ”local”, det vill säga en hongkongesisk student än. Min buddy (typ internationella mentor) svarar inte på mina mejl, men han kanske är ute och reser och har svårt att svara på mejl. Vad vet jag?

Efter utekvällen passade jag på att köpa falafel. Inget går upp mot Lundafalafeln (ja, jag tycker inte falafeln smakar bättre i Malmö), men den har var förvånansvärt god. 4 av 5 hummusskålar.

På grund av gårdagens festligheter tog jag och Thomas en välbehövlig sovmorgon och åkte till Kowloon först vi tvåtiden för att köpa kameror. Vi strosade runt i Mong Kok, där det kryllade av affärer och asiater med stora shoppingbags. Jag och Thomas var ungefär ett huvud längre än övriga besökare på marknaden, vilket var väldigt behändigt då vi kryssade fram i folkmassan för att hitta elektronikprodukter. Det blev ingen ny kamera den är gången, men däremot massor av kinesiskt nyårsgodis som nästan uteslutande smakar socker.

Våra planer för morgondagen är att besöka Macao, som är en särskild administrativ region i Kina precis som Hongkong. Macao var en koloni under det portugisiska imperiet och var européernas första och sista koloni i Asien. Idag är Macao Asiens motsvarighet till Las Vegas, så förutom att gambla så ska vi även se ruiner av en katedral och kanske gå på historiska museet.

Over and out!