De dryftar om drifter

- in Kultur

Hur uppkommer de drifter som styr vårt handlande? Det var frågan när Föreningen för Filosofi och Psykoanalys bjöd in till teatersamtal. En fråga som inte var helt enkel att besvara.

 

Vi är alla tätt förbundna med våra kroppar, genom dem upplever vi njutning och smärta, de kan vara källa till skam och självskada, eller vara utgångspunkt för skönhetsideal. Under våren kommer en rad föreläsningar att försöka möta behovet av ökad reflektion kring frågor som rör kroppen. Johan Eriksson, doktor i teoretisk filosofi, böjds under måndagskvällen till Månteatern för att dryfta drifternas roll.

– Det är något speciellt med Lund, konstaterade Eriksson i den stund han klev in på scenen.

– När jag är i Stockholm kommer kanske tio personer, här är det fullsatt.

Det kändes onekligen som att Eriksson trivdes. Scenen var mjukt upplyst och Eriksson utmärkte sig som en rapp föreläsare, vilket bidrog till att publiken fick användning för medhavda anteckningsblock och vässade pennor.

– Vårt mål är att ha olika nivåer på föreläsningarna, förklarade Anders Lindström, som är en av initiativtagarna till föreläsningsserien.

– Det varierar lite från gång till gång.

Denna måndag var det gasen i botten som gällde. För den oinvigde var det svårt att hänga med i svängarna när Erikssons försökte vederlägga idén om att Freud skulle trott att drifter var medfödda. Eriksson menade istället att Freud trott att vi fostras in i våra drifter. Det gick inte heller att ta minst på vilken roll föreläsaren tyckte drifterna spelade.

– Hela världens mening grundas i våra drifter, berättade Eriksson.

– Jag ser det som att viljan och drifter till och med utgör världen.

Finns det någon motsats till drifter?

– Om det finns någon mostsats till drifter måste det vara något rent organiskt. Att vara en sten kanske är motsatsen till att vara fylld med drifter.

Erikssons tolkning av Freuds driftslära lockade ett flertal personer att inhandla förfriskningar och stanna kvar efter föreläsningstimmen för att ställa frågor.

Utvecklingsstudiestudent Samuel Owen Teeland, var en av besökarna.

Hur mycket låter du dina drifter styra dig?

– Frågan grundar sig på att jag känner till mina drifter, och gör jag det styrs jag inte av så många. Jag skulle säga att jag styrs ganska lite av mina drifter.

Borde människor hänge sig mer åt sina drifter?

– Jag tycker medlidande är viktigt, men bejakandet av vissa drifter kan också vara skadligt. Ibland borde jag nog styras mer mina drifter, ibland mindre.

Under ytterligare tre tillfällen kommer Aning- Föreningen för Filosofi och Psykoanalys i samarbete med Månteatern och Folkuniversitetet att bjuda in till föreläsningar under temat ”Kroppen”.

Nästa tillfälle är vid 18:e mars. Glöm inte nyvässad penna!