Nationerna mörkar vaktlöner

- in Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Under radarn har nationerna gjort en stor och kostsam förändring. Men varför flera nationer låtit löner och skatteinbetalningar för vakter och entrévärdar skjuta i höjden är det ingen som vill svara på.

 

På Kajplats 15 är det lugnt. Det är fortfarande tidigt, men besökarna kommer att strömma till efter hand. Göteborgs nations torsdagsklubb är populär. Innanför avspärrningarna står några män i 40-årsåldern och småpratar. De bär alla blå jackor med ”vakt” tryckt på ryggen.

– Man vill ge tillbaka något till nationen och studentvärlden, säger en av männen som heter Kristoffer.

Han säger att det inte är pengarna som får honom att ställa sig utanför Göteborgs nations klubbar några gånger i månaden. Han får visserligen betalt – hur mycket vill han inte säga – men framförallt handlar det om att det är ett bra gäng som har kul ihop och ställer upp för nationen.

200 kronor per timme svart

Det finns många historier om hur nationsvakter får betalt. Eller i alla fall hur det gick till förr.

– Jag jobbade på nationer, men det var länge sen. Det var säkert 12-14 år sen, men då fick vi hoprullade pengar i handen så att det inte skulle synas. Det var 200 kronor per timme svart. Nationerna menade att de inte hade råd att ha riktiga bolag, säger en före detta nationsvakt.

Det var då. Men hur fungerar det nu? Enligt flera källor med insyn i Lunds studentliv har detta varit en het fråga i nationsvärlden det senaste året. Ska man börja betala sina vakter vitt eller inte och vad får det för konsekvenser för nationerna? Östgötas inspektor Henrik Norinder är dock den enda som vill bekräfta det när Lundagård ringer runt till nationsrepresentanter.

– Det förs diskussioner mellan inspektorer generellt för att verksamhet ska bedrivas på ett riktigt sätt och utan konstigheter, säger han.

Har det förekommit konstigheter?

– Konstigheter vet jag inte. Vi vill ha tydlighet i vad gör vi för att säkerställa att verksamheten är laglig.

Arbetsgivaravgifter

En rundringning till nationerna visar att de har löst vaktfrågan på lite olika sätt. En del uppger att de hyr in vakter från företag. Andra säger att de har nationsaktiva som vaktar ideellt. Och så finns det de som anställer och betalar sina vakter själva.

Hur kontrollerar man att de sistnämnda betalar skatt för sina anställda? Nationernas bokföring är inte offentliga handlingar, men deras betalningar av arbetsgivaravgifter till Skatteverket ger en fingervisning. För personer födda 1987 eller senare ska en arbetsgivare betala 15,49 procent i skatt. Göteborgs nation, som anställer sina egna vakter, ska alltså betala skatt för såväl vakter som heltidsanställda. Men nationens månatliga inbetalningar av arbetsgivaravgifter har de senaste åren varit så små att det är svårt att se hur de kan rymma mer än lönerna för deras heltidsanställda. Nationen har de senaste åren kontinuerligt betalat in mellan 4 469 till 4 807  kronor varje månad i arbetsgivaravgifter. Omräknat blir 4807 kronor i arbetsgivaravgifter 31 033 kronor i löner. Det ska täcka tre heltidare och vakter för sina klubbar. I januari i år började man dock betala nästan det dubbla. Trots det menar nationens kurator Gustaf Ankarcrona att de hela tiden har betalat skatt för sina vakter.

– Ja, det är ju självklart, säger han.

Ni betalar ungefär 4 500 kronor i månaden i arbetsgivaravgifter. Då antar jag att ni tre heltidare ingår i detta och då har jag lite svårt att se hur vakterna ska få plats i den summan.

– Jag sitter inte på ekonomiavdelningen själv. Allt jag vet är att vi gör rätt för oss nu, så det ska inte vara något problem där inte.

Har ni alltid anställt era egna vakter?

– Alltid är ett väldigt starkt begrepp. Men du, jag får faktiskt ta och tacka för mig nu.

Även Kristianstad nation och Sydskånska har tidigare år betalat för lite arbetsgivaravgifter för att kunna inbegripa anställda till sina klubbar.

De har dock en annan förklaring: de har just börjat betala dem.

– Tidigare har vi använt oss av ideellt arbetande entrévärdar och det är därför det inte finns några inbetalade arbetsgivaravgifter för några andra än för heltidarna, säger Magnus Alkestrand, kurator på Kristianstad nation.

Många är hemlighetsfulla

Övriga kuratorer är lika ovilliga att prata om hur de har löst vaktfrågan.

– Det är intern information som vi inte delar ut, säger Victor Lindgren, kurator på Helsingkrona.

Hallands kurator Mikael Dunér vill inte heller diskutera detaljerna i deras avtal.

– Hallands nation använder sig av olika externa bolag som förser nationen med entrévärdar och DJ:s. Vilka företagen är vill vi tyvärr inte diskutera då vi inte går ut med våra avtalspartners utan deras tillstånd, säger han.

Men genom att tala med personer i vaktbranschen får Lundagård reda på att Lunds, Östgöta och Hallands nyligen börjat anlita samma vaktbolag: företaget VOB bevakning i Eskilstuna.

– Vi har haft ÖG:s och Hallands sen i januari och Lunds nation sen 1 februari, säger Patrik Lundh, som driver företagets verksamhet i Skåne.

Vet du varför de anlitade er just nu?

– Nej, det får du fråga dem om.

Vid en närmare titt på hur nationerna har löst den här frågan visar det sig att det är fler än Lunds, Hallands och Östgöta som gjort förändringar det senaste halvåret. Sydskånska har börjat betala sina entrévärdar efter att de tidigare jobbat ideellt. Samma sak med Kristianstad nation. Är detta en slump? Enligt de kuratorer som Lundagård pratat med så är svaret ja. Källor till tidningen menar dock att detta började diskuteras i Kuratorskollegiet (nationernas samarbetsorgan), KK, redan förra året. Men dåvarande ordförande Björn Johansson är fåordig.

– När det gäller grejer som rör KK är det bättre att du ringer någon som är ansvarig. Det känns dumt att uttala sig när man själv inte är ansvarig.

Utgår ifrån att det fungerar

Björn Johansson hänvisar i stället till sin efterträdare Magdalena Stadler. Samma sak gör nästan alla kuratorer som Lundagård pratar med. Men hon förnekar att nationerna har koordinerat omdaningen av skatteskäl.

– Varje nation följer ju de skatteregler som finns och den lagstiftning som finns i Sverige, så vi har inte diskuterat internt att det ska förändras. Det är upp till varje nation hur de gör med entrévärdar och de väljer ju den strategi som passar deras verksamhet.

Det är inget ni diskuterar på kuratorskollegienivå?

– Nej, alla betalar löner som de ska.

Hur kan du vara säker på att alla gör rätt?

– Det utgår jag ifrån eftersom vi lever i Sverige och vi måste följa Sveriges lag.

Text: Sebastian Hagberg, Max Jedeur-Palmgren, Nina Lind

Fakta

[checklist]15,49 procent, så mycket är en arbetgivare skyldig att betala i skatt för en anställd född 1987 eller senare. Genom att räkna baklänges på de inbetalda arbetsgivaravgifterna som nationen måste rapportera in varje månad kan man få en god fingervisning om hur mycket varje nation betalar ut i löner varje månad. I uträkningar har vi utgått från att alla på lönelistan är under 27 år gamla.

  • Göteborgs nation betalar enligt egna uppgifter ut löner till egna vakter. Bekräftas också av vakter som vi talat med.
  • Löner utbetalda november 2012: 31285 kronor
  • Löner utbetalda januari 2013: 54964
  • Kristianstad nation hade enligt kuratorn ideella medlemmar som jobbade vid dörren fram tills årsskiftet då de gick över till att betala.
  • Löner utbetalda november 2012: 31910 kronor
  • Löner utbetalda januari 2013: 32266 kronor
  • Malmö nation säger sig ha egna vakter som de betalar arbetsgivaravgifter för.
  • Löner utbetalda november 2012: 55119 kronor
  • Löner utbetalda januari 2013: 81227 kronor
  • Sydskånska nationen använde sig, enligt egen uppgift, av ideella medlemmar fram tills årsskiftet då de gick över till att anställa själva.
  • Löner utbetalda november 2012: 28850 kronor
  • Löner utbetalda januari 2013: 70891 kronor
  • Wermlands nation har egna anställda. Säger sig betala arbetsgivaravgifter till dessa.
  • Löner utbetalda oktober 2012: 20458 kronor
  • Löner utbetalda januari 2013: 40329 kronor
  • Lunds nation vaktas sedan 1 februari av Eskilstunabaserade vaktbolaget VOB.
  • Löner utbetalda november 2012: 39354 kronor
  • Löner utbetalda januari 2013: 39354 kronor
  • Östgöta nation anlitar sedan 1 januari vaktbolaget VOB. Tidigare egna anställlda.
  • Löner utbetalda november 2012: 64900 kronor
  • Löner utbetalda januari 2013: 42744 kronor
  • Hallands nation anlitar sedan 1 januari vaktbolaget VOB. Tidigare egna anställda.
  • Löner utbetalda november 2012: 58360 kronor
  • Löner utbetalda januari 2013: 46914 kronor
  • Helsingkrona nation vill inte säga något om hur de hanterar utbetalning av löner till sina vakter. Vakt på klubb uppger dock till Lundagård att de är anställda av nationen.
  • Löner utbetalda november 2012: 48405 kronor
  • Löner utbetalda januari 2013: 48902 kronor
  • Västgöta nation säger sig ha egna anställda som de betalar för.
  • Löner utbetalda november 2012: 90077 kronor
  • Löner utbetalda januari 2013: 43686 kronor
  • Smålands nations ombud uppger först att de betalar löner svart. Ändrar sig i ett senare samtal och skyller de motstriga uppgifterna på trötthet.
  • Löner utbetalda november 2012: 21188 kronor
  • Löner utbetalda januari 2013: 20594 kronor
  • Kalmar nation och Blekingska nationen uppger båda att de inte har några vakter. Kalmars betalade i januari ut 45784 kronor i löner. Blekingskas motsvarande siffra var 18715 kronor.

[/checklist]