Ökade möjligheter till ny chans att plugga

- in Nyheter

Att ha misslyckade studieperioder långt bakom sig i tiden ska inte förhindra nya studier. I dag beslutade regeringen att studieresultat äldre än tio år inte ska spela in vid beslut om studiemedel.

 

 

Eftersom det svenska studiemedelssystemet ställer höga krav på genomströmning finns tydliga incitament för att utföra kontroller av tidigare studieresultat. Men det ska inte förhindra studenter som tidigare misslyckats på universitetsnivå att försöka igen.

– Det ska finnas möjlighet att återgå till universitetsstudier och omskola sig, säger biträdande utbildningsminister Maria Arnholm i ett uttalande.

Erik Scheller, politisk sakkunnig hos Maria Arnholm, berättar att problematiken är ovanlig, men förekommer.

– Det här är något vi stött på i olika sammanhang, folk som hört av sig till oss och undrat hur man ska göra. Då tycker vi att det här är ett bra sätt att erbjuda en omstart. Att det rör sig om en så pass liten grupp som berörs gör det också enklare för oss att ta denna typ av beslut, säger Scheller.

Den nya studiestödslagen föreslås träda i kraft den siste juli i år. Erik Scheller ser inga risker för att studenter ska utnyttja systemet strategiskt.

– Vi har valt att sätta en tioårsgräns för att göra en avvägning mellan att erbjuda nya möjligheter och samtidigt ställa tydliga krav på prestation från studenternas sida. Det enda sättet det här går att utnyttja är att gå tillbaka till högskola eller universitet i ett senare skede, och jag vill säga att det alltid är ett bra beslut att utbilda sig, säger Scheller.