”Ge gömda rätt till högskolan”

Den senaste tiden har kritikervinden mot Tobias Billström (M) blåst upp till storm. I efterdyningarna måste frågan om gömda flyktingars rätt att ta del av hela utbildningssystemet lyftas. Vi måste ta den rättighetsdiskussion Billström inte tror på. Det menar Jonatan Macznik.

 

Främst i medias rampljus har Bilströms rasistiska uttalande om flyktinggömmares utseende från DN 18/3 stått. I samma intervju berördes dock också ministerns syn på gömdas rätt till utbildning:

”Vi har ju valt, från regeringens sida, att inte inkludera gymnasieskolan. Det finns säkert de som tycker att man bör göra det. Men då blir den intressanta frågan: jaha, ska vi i nästa vända säga att högskoleutbildning och universitetsutbildning också ska tillkomma den här gruppen?”

Billström kom senare att backa från citatet – i regeringens reform som ligger på riksdagens bord dras gränsen vid studentexamen.

Trots det kan jag inte låta bli att undra hur han kommer fram till att det är just vid grundskolan eller gymnasieskolan, som gränsen ska dras. Han säger: ”Diskussionen måste ju snarare utgå ifrån: om du ska ha en ny rättighet – varför ska du ha den rättigheten?”

Hur många gömda papperslösa personer som idag lever i Sverige är av naturliga skäl svårt att bedöma. Inte mindre än 10 000 personer är en vedertagen siffra.

Efter lång kamp från flyktingrörelsen ligger nu lagstiftning på plats, inom visserligen snäva ramar kommer tillgången till grundläggande vård och utbildning snart utökas. Men argumentationen hos förarbeten, lag och ministern är tydlig. Högskoleutbildning för gömda framställs som något absurt och otänkbart.

Att den som inte betalar skatt inte ska ha rätt till högskolestudier är ett argument som ofta hörs från kritiker. Till dem kan jag inte låta bli att undra, ska gymnasister som direkt efter studenten vill börja plugga inte få det? Ska den svenska medborgare som precis tagit ut sin kandidatexamen ej få lämna landet?

Migrationsministern lyfter i intervjun högskoleutbildning för gömda som något absurt och otänkbart. Det är det inte. När Billström säger att det ska motiveras varför gömda ska ha rättigheter, kan jag inte låta bli att fundera på hur Billström själv tror att han har fått sina rättigheter?

För att han förtjänade dem? Av gud? Eller bara för att han föddes av rätt föräldrar, i rätt tid och på rätt plats?