"Det borde ha upptäckts tidigare"

- in Nyheter
@Ida Ölmedal

Nu ska Teknologkåren rensa bort visor som kan uppfattas som stötande – något de lovade att göra redan för tio år sedan.

Rasmus Kjellén, ordförande på Teknologkåren, säger att kritiken mot ”I Met a Whore in the Park” i F-sektionens sångbok är befogad.

– Jag fick en chock när jag såg att den var med där. Det borde ha upptäckts tidigare. Det är helt rätt att man reagerar på det och det är något vi inte står för här.

Han säger att F-sektionen redan hade planerat att revidera sin sångbok utifrån normkritiska perspektiv inför höstterminen och att ”I Met a Whore in the park” kommer att plockas bort.

– F-sektionen säger också att de uppmanat till att man inte sjunger den, säger han.

Rasmus Kjellén känner även till ”Theobald Tor”, men är osäker på om han hört någon av de andra sångerna som Johanna Helldén kritiserar.

– I sådana här ärenden får man alltid se det som att om någon känner sig kränkt eller obekväm så är det inte passande. Jag tänker be alla sektioner att se över sina sångböcker, och tycker väl att Teknologkåren borde revidera vår egen också.

Hur kommer det sig att de inte har plockats bort tidigare?

– Det undrar jag också. Det gör mig lite ledsen eftersom F-sektionen är en av de mest aktiva när det gäller likabehandlingsfrågor och har en av de mest utförliga likabehandlingsplanerna inom kåren.

Redan 2003 berättade Lundagård om visor i sektionernas sångböcker som kan uppfattas som sexistiska och homofoba. Teknologkåren lovade då att granska sina sångböcker och plocka bort sådana visor.

– Det gjordes antagligen, för de visor som diskuterades då finns inte kvar, säger Rasmus Kjellén.

Hur kommer det sig att de här sångerna finns i böckerna?

– Möjligen har de smugit sig in efteråt. Sångböcker korrekturläses inte alltid så väl, utan det kan vara en enskild person som gör dem. Vi kommer att se över våra rutiner för hur man uppdaterar sångböckerna.

Vad kan man göra annorlunda?

– Man kan dra det genom sektionens likabehandlingsombud eller liknande.  De har bättre insyn i vad som kan uppfattas som kränkande än vad en person som gör sångböcker kanske har.