Lundakärleken har aldrig varit lika kärleksfull

- in Krönikor

Många primära behov. På en liten geografisk yta. Lite altruism och stort jag i centrum. Det är ett recept som krossar många förhållanden i Lund, skriver Christian Carkani. 

 

Jag finner det intressant att beskåda hur studenter i Lund blir chockade när deras förhållanden tar slut. Många bekanta undrar ”Varför tror du det gick åt skogen?”.

Det kanske inte är så lustigt när Lund har så pass många unga människor på en så liten plats. Många behov, inga spärrar och krydda det med lite alkohol.  Det säger väl sig självt?

Är det en vän eller en älskare? Få vet på ett ungefär. Nästan ingen bryr sig till dess att man halkar dit och måste stå till svars för att man sårat den man älskar.

Kärleken i Lund är olycklig men mångskiftande. Den är lika trång som våra medeltida gator och lika bred som Stortorget i utbud. Kärleksguden Eros tycks skjuta blint med sina pilar. På caféet. På nationen. På dansgolvet. Korridorfesten. Efter en bacardiflaska eller så.

Det kanske känns mer realistiskt att låta Eros flyga i väg en stund?

Kanske prata om rädslan för att bli vuxen istället. Fruktan för kärleken, för att utvecklas och gå in i nästa fas med sin partner, kanske flytta ihop. Ta mer plats och ansvar. Denna ständigt närvarande känsla. ”Finns det något mer än studentlivet?” Det är frågan många undviker. Helst duckar om den kommer mot en.

Åren springer i väg, kärleksflykten är inte lika lätt. Raggningen på nationer inte lika mottaglig på varken det personliga planet eller i sociala sammanhang. De dansande tjejerna och killarna på nationerna är jämnt yngre. Snart är 95: or på igång. Kanske dags att lägga av?

Trots det väljer många studenter att stanna kvar i sin bekvämlighet.  Att släppa ordet ”seriös” ännu en gång. Känna att det riktiga ansvaret tillhör morgondagen. Välja att leva på Eros nycker och välvilja ännu en kväll.

Det här är din helg!

Fredag: Bli förtrollad i Lund med filmen Förtrollad av Paris som just nu går på Kino. Kan vara värt ett besök!

Lördag: Lundaloppet är aktuellt igen!  Om man inte ska springa, kan man alltid slå sig ner på gräsmattan och kolla på när andra kämpar sig svettigt fram. Det är också kul.

Söndag:  Stor Loppis i Lund! Besök Fjelievägen 48 mellan kl 12 och 20. Anordnat av Global Relations för att hjälpa barn i Kenya med lek och läxläsning.