Byter pengarna mot ängarna

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Inget sommarjobb? Sitter du också som 700:e reserv på sommarkursen? Det behöver inte vara slutet. Linus Gisborn har tagit sig förbi ungdomsarbetslöshetens tyngande börda. Varför inte följa hans exempel? 

 

Kaffebryggaren kommer sedvanligt puttra på morgonen. Fäbodknäcket knastra sprött och  morgontidningens blad bläddras. Solen kommer skina och Lund vara vackrare än någonsin förr. Och så…Frys den bilden. För därefter följer inget. Inte för en arbetslös student som är pengalöst sommarledig. Det som finns är en evighetslång väntan på nästa termin.

Några realistiska reflektioner om sommaren har jag gjort. Lund kommer att vara öde. Helt otroligt jävla öde. Värmen kommer leta sig in mellan kullerstenarna och få luften att dallra i tystnaden. Skramlet av en kundvagn vid Coop Nova kommer att höras bort till Östra torn. Fridfullt? Tråkigt?

Jag hade visserligen planer på att läsa sommarkurser och förhålla mig fräscht liberalt ”flexibel” till alla måsten i år. Vilket självbedrägeri. Antalet ansökningar till Mittuniversitetets sommarkurser ökade med 3000 sökande jämfört med 2012. Ödmjukt bugar jag mig således vid insikten om att vara 700: e reserv till en kurs i projektledning som jag från början inte ville gå. Ställer mig följsamt i ledet bland de 27,2  procent  unga arbetslösa. I gott sällskap. Det skulle säkert kunnat vara värre.

Å andra sidan har jag inte sökt ett enda jobb. Vad ska jag då göra med all frivillig syssolöshet? Polera projekten som vilat under terminen. Romanen, diktsamlingen, essän med det politiska sprängstoftet. Fundera över livet. Leva på norska skattepengar och drömma om den där sommarresan som inte kommer bli av eftersom jag måste hushålla med semesterersättningen för att ha tillräckligt för brödfödan. Att undvika personlig konkurs kommer bli sommarens socioekonomiska projekt.

Det som finns tillgängligt är dock mycket större än det som är frånvarande. Med naturen runt knuten och sommarkortet inköpt för en billig penning kommer jag längre än till Simrishamn. Och det är en bra bit från Nova.

Söderåsen finns, Hovs hallar finns. Ge mig tid och lust så kommer inte en enda sten i Skåne ligga ovänd. En på avstånd betraktande varelse i symbios med naturen. Mot bokskogen, slätterna och försöken att uppfinna elden.