Ett skott ut i arbetslivet

- in Studentliv

Under natten till torsdagen hölls en annorlunda examensceremoni vid sjön Sjön. Sex tidigare aktiva inom F-sektion satte lås på teknologmössan och begravde nycklarna i den bottenlösa lerpölen.

– Det är en symbol för examen, när låset sitter på plats kan vi inte påbörja nästa läsår, säger John Kumlin som tog examen från nanoteknik redan förra våren.

 

Utanför den stora F-sektionssittningen FETSM (Före eftertenta slask middag) sitter en grupp frackklädda studenter i teknologmössor. De är avgångsstudenter som inte längre är välkomna på den stora tillställningen då de numera saknar rätt medlemskap.

I kväll håller de sin egen sittning vid Mattehuset. 
Levande ljus och kramkalas lyser upp den mörka natten, pratet går oavbrutet och flera av dem verkar inte ha träffats på mycket länge.

– På min tid som sexmästare hade vi fått vara inne i lokalen, med det är nya tider, skrattar Daniel Gustavsson som fick ut sin examen i teknisk fysik under höstterminen.

För varje påbörjat läsår fästs en spegat på teknologmössans tofs,

utseendet beror på vilket program man går.  I kväll ska de utexaminerade teknologerna ceremoniellt sätta hänglås över spegaterna, de kan då inte börja följande läsår. Nyckeln ska sedan enligt traditionen kastas i sjön Sjön, för att aldrig återfinnas.

– Det hela ska ske i samband med något av följande FETSM efter examen. Själv tog jag examen för ett år sedan men har sparat kastet till i kväll, säger John Kumlin.

Festdeltagarna från sittningen inomhus möter efter en stund upp och leds ned till sjön Sjön, där sex kastare som alla varit aktiva inom sektionen ska hålla tal.

– Jag skrev min sista tenta i förmiddags, det var Analys 1, säger nanostudenten Filip Grantén högtidligt.

Skrattet från åhörarna är omedelbart. Detta är nämligen en mattekurs som de läser under utbildningens första termin.

Under nyckelceremonin fäster de hänglåset på mössans tofs, därefter placeras nyckeln i ett shotglas . Glaset är sedan fäst på korken av en champagneflaska.

Under jubelkörer skickas nyckeln sedan ut över sjön Sjöns mörka vatten, samtidigt som Gyllene Tiders ”Det är över nu” spelas ur högtalarna.