Bedragare fortsätter lura novischer

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Bostäder som inte finns eller kontrakt på redan bebodda adresser. Novischer i bostadsjakten fortsätter råka ut för bedragare vid terminsstarten.

Liksom tidigare år fortsätter bedragarna att kontakta bostadslösa studenter och sälja hyreskontrakt till bostäder som inte finns eller de inte har rätt till.

– Vi kan inte kontrollera vem som kontaktar studenterna, men vi informerar alla som kommer i kontakt med oss om hur bedragarna arbetar och att de ska vara uppmärksamma, säger Peter Fransson, projektledare för BoPoolen.

– Bedragarna har blivit smartare, så man måste ligga steget före och vara särskilt uppmärksam om man till exempel ska göra överföringen till ett bankkonto utomlands, fortsätter han.

Vill ha boende i juli

Trots att universitetet antagit färre studenter än tidigare år så är det inte någon skillnad på söktrycket efter bostad. Men någon risk för tältande studenter inför Arrival Day ser inte BoPoolen. För drygt två veckor sedan var de privata hyresvärdarna som kontakt BoPoolen ungefär 65 i antal. Nu är den siffran knappt 100.

– Vi ser att många studenter vill ordna boende till hösten redan när antagningsbeskeden kommer i mitten av juli, medan hyresvärdarna vaknar till nu i mitten av augusti, säger Peter Fransson.

Ökad trafik till sajten

Samtidigt har Bopoolen ökat antalet unika besökare till sin hemsida. Förra året hittade 16 768 unika besökare dit mellan 1 juni och 12 augusti. Samma siffra för i år är 22 347 unika datorer. Det är en ökning på drygt 33 procent.

– Kårerna, kommunen och universitetet har blivit bättre på att informera om att vi finns, säger Peter Fransson.

– Sedan tror jag att vi framstår som pålitligare än Blocket och därmed får mer trafik. Det händer att folk frågar oss huruvida någon bovärd är pålitlig som annonserar på Blocket, säger han.