Befriad från måsten

- in Krönika/Studentliv, Krönikor
@Lundagård

”En student är aldrig riktigt ledig för det finns alltid sidor i kurslitteraturen att läsa, det finns alltid utrymme att spetsa en tenta och det finns alltid referenslitteratur att förkovra sig i”. Hedvig Areskoug funderar på om den ständigt gnagande borde-känslan hos en student är riktigt hälsosam och förespråkar en ledig sommar.

Efter en arbetslös sommar har fyra års ständig känsla av att aldrig vara ledig vilats ikapp. Med blandade känslor insåg jag att det skulle bli svårare än vanligt att hitta sommarjobb i år. Och när jag menar svårare så är det synonymt med omöjligt. Min vår spenderades som utbytesstudent och möjligheten att söka, och få, jobb försämrades markant på långdistans. Jag insåg det svåra i situationen och förlikade mig med det uteblivna sommarjobbssökandet.

Med två veckor kvar till terminsstart så känner jag mig lugnare än på länge.

I fyra år har jag pluggat och när terminen varit slut så har sommarjobbet tagit vid. Många säger att studentlivet är mycket friare än det framtida arbetslivet. Och absolut, känslan av att kunna ta en spontanfika en tisdag eller titta förbi en vän när man ändå är ute på förströelsepromenad en vardag är en frihet som bara studentlivet bjuder på.

Samtidigt finns det alltid ett gnagande ”borde” i en studentsjäl. En student är aldrig riktigt ledig för det finns alltid sidor i kurslitteraturen att läsa, det finns alltid utrymme att spetsa en tenta och det finns alltid referenslitteratur att förkovra sig i. Att disponera sin tid och vara effektiv när man pluggar är en students ständiga kamp. Men att kunna slappna av även om man vet att man ligger i fas med plugget är en konst få behärskar.

Jag undrar om den ständigt gnagande ”borde”-känslan är riktigt hälsosam. Att känna sig ledig, kunna stänga dörren till sin arbetsplats och veta att det är omöjligt att göra mer innan nästa dag är den antistresskänsla som jag varje termin längtar efter.

Så helt medvetet omedvetet blev den här sommaren den paus som jag behövde, en ledighet jag tror hade ökat alla studenters välbefinnande. Att ständigt känna CV-hetsen, ”borde”-plugget och en students ekonomiska kris flåsa en i nacken kan göra vem som helst till en tickande stressbomb.

Med snart två månaders sommarlov i bagaget vågar jag säga att det var värt det där glappet på CV:et för jag tror jag kommer orka prestera bättre i studierna när jag är utvilad. Det bortfall i ekonomisk rikedom jag dragit på mig genom vald sommarjobbsarbetslöshet har jag vunnit tiodubbelt i själslig harmoni. Så för att inte gå in i väggen innan vi ens kommit ut i arbetslivet så uppmanar jag er alla till att våga ta pauser mellan varven.

Pauser som är garanterat fria från måsten.