Medicinska föreningen tar över helt

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

En av de kårer som satsat hårdast på förberedelser och utbildning av sina faddrar är Medicinska föreningen. Genom en ny satsning har kåren för första gången det övergripande ansvaret för läkarnollningen.

Tidigare var läkarnas nollning i det stora hela ett privat initiativ. Medicinska föreningen, MF, arrangerade en del aktiviteter inom nollningen, men huvudansvaret för nollningen låg på generaler som klasserna själva utsåg. Ett ansvar som MF tyckte var för stort och riskabelt, vilket gjort att kåren nu tagit över ansvaret i stort.

– Generalerna kunde i flera fall endast ha gått en termin i Lund och bara sett sin egen nollning. I sådana lägen vill man så klart överträffa den nollningen och göra den nya ännu fetare och bättre. Då är det lätt att man som general eller fadder blir lite blind och gör saker som man inte tar ansvar för som kan göra andra väldigt illa, säger Jacob Thomasson, tidigare socialt ansvarig på MF och en av dem som drivit igenom förändringen.

– Vi på kåren har sett nollningen växa genom åren och små incidenter har skett. Samtidigt vill vi som kår inte vänta på att något riktigt allvarligt händer och då är det bättre att vi visar ansvar och hjälper nollningen att bli riktigt bra, säger han.

Bygger för framtiden

MF drog igång sina fadderutbildningar i vintras. Då deltog bland annat tidigare faddrar som berättade om sina erfarenheter. Samtidigt höll kåren föredrag om värdegrund och aktiverade de nya faddrarna med falldiskussioner. Även medicinska fakulteten har medverkat och planerar att fortsätta genom att exempelvis bjuda in externa föreläsare. Redan nu tycker Jacob Thomasson att det är stora skillnader jämfört med när han själv arrangerade nollning för några år sedan.

– Jag skulle säga att det är helt annorlunda. Då fick vi ett kort testamente från de gamla generalerna om vad som varit bra och dåligt, men det var som att bygga allt från scratch igen. Då kan man lätt gå väldigt fel i sin planering och i sitt utförande. I stället vill vi bygga upp en hel kunskapsbas nu som vi kan arbeta vidare på och garantera en väldigt bra nollning för många år framöver.