Så här satsar kårerna på sina fadderutbildningar

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

Teknologkåren (TLTH): Lunds mest kända och välbesökta nollning med över tusen novischer. En stor mängd aktiviteter med olika fester och tävlingar som nollelördagen och regattan.

Fadderutbildning: Börjar under vintern och sköts av kåren med delhjälp av studieväg- ledningen och inhyrda företag. Faddrarna får utbildning i likabehandling, alkoholhan- tering, värdegrund och självledarskap och faddrarna skriver under på kårens riktlinjer.

Juridiska Föreningen (JF): Runt 100 novischer brukar delta i de tre till fyra nollningsdagarna varje vecka. I år ar- rangeras bland annat quizkväll, fester och en aktivitetsdag i Stadsparken.

Fadderutbildning: Sköts internt av kåren. Nedskrivna mallar från föregående års novischverksamheter används och innan nollningsveckan håller JF:s presidium föredrag om ordningsregler. Faddrarna skriver också under policies mot alkoholhets och för nollefrid.

Agora (sektion under Samhällsvetarkåren): Helsingborgs nollning har växt till att omfatta över 500 novischer och 145 faddrar. Studenter från andra fakulteter får vara med som stödmedlemmar. Slår på stort med strandfest, poängjakt, festival och turer till både Lund och Danmark.

Fadderutbildning: Har pågått kontinuerligt sedan våren. Tidigare faddergrupper har lämnat över erfarenheter, Helsingborgs stad har bidragit med workshops om alkohol och faddrarna har skrivit under kontrakt om värdegrundshantering.

Lunds Naturvetarkår (LUNA): Lunas nollning engagerar 200-300 novischer och kännetecknas främst av en lång poängjaktskamp på stan mellan bland annat fysiker, biologer och matematiker.

Fadderutbildning: Kåren sköter den en vecka innan nollningen där de talar om värdegrund, hur man ska behandla varandra och kårens alkoholpolicy. Reglerna som varje fadder väntas följa är dokumenterade och uppdateras i samband med varje nollning.

Medicinska Föreningen (MF), (sektion under Corpus Medicum): Från och med i år arrangeras nollningarna för läkar-, biomedicin- och audiolog/logopedprogrammen av kåren. MF ansåg att det var för riskabelt att en så stor nollning som läkarnas var ett privat initiativ.

Fadderutbildning: Hade en första ut- bildning i vintras. Tidigare faddrar har delat sina erfarenheter, kåren har givit sina visioner om hur en lyckad nollning ser ut och falldiskussioner har arrangerats för att reda ut hur man ska agera i olika situationer. Satsar även på att ta in föreläsare med stöd från fakulteten.

Humanistiska och Teologiska studentkåren (HTS): Förhållandevis ung novisch- verksamhet med runt 100 deltagare från olika program och kur- ser. Lugnare framtoning med film-, grill- och spelkvällar och en sittning. Fadderutbildning: Ingen större, men kåren går igenom interna regler som faddrarna ska förhålla sig till. En del gamla faddrar har hjälpt till med planeringen.

Lundaekonomerna (LEK): Anordnar lekar och tävlingar varje dag och fester varje kväll under fem dagar. Vill få bort begreppet nollning och kallar evenemanget för Novischdagarna.

Fadderutbildning: Novischutskottet sköter fadderutbildningen själva. Huvud- delen ligger veckan innan novischerna anländer när generalen går igenom regler ur kårens fadderhandbok. Fokus ligger på att faddrarna är införstådda med kårens regler och att de själva ska vara nyktra och respektera novischfriden.

Samhällsvetarkåren arrangerar ingen gemensam nollning. I stället är det fakultetens olika programföreningar som står för dem. Kåren var tidigare sämre på att hålla i sociala evenemang och nollningen lever därför av tradition kvar hos de enskilda programmen. Kårens enda ordentliga inblandning sker under endagsaktiviteten Slaget om Samvetet då alla programföreningar bjuds in.