Hallelujah, nu är det val

- in Studentliv
@Annika Skogar

Härom veckan kom det hem ett röstkort i brevlådan till alla som är medlemmar i Svenska kyrkan. Den ger dig rätt att rösta i kyrkovalet nu på söndag. Men finns det egentligen någon poäng att göra det om du inte besökt en kyrka sedan kusinens konfirmation för tio år sedan?

Kyrkovalet är en för allmänheten relativt anonym tillställning. Det äger rum vart fjärde år och alla sex och en halv miljon medlemmar som är fyllda 16 år har rätt att delta. Vid förra valet, 2009, var det dock bara 11 procent som valde att gå till valurnorna. Bland studenter tycks även intresset för kyrkan vara ännu svalare än i övriga befolkningsgrupper.

– Det finns tecken på att benägenheten att gå ur Svenska kyrkan är större på universitetsorter än i landet i genomsnitt om man ser till åldersgruppen, säger Nils Gårder, lundabo och aktiv inom Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan (POSK).

Han är dock inte speciellt bekymrad över att folk inte ska gå och rösta på söndag:

– Jag tycker inte att man ska kalla det en medborgerlig plikt att rösta i det här valet. Röstar gör du om du vill vara med och påverka kyrkan.

Flera anledningar att rösta

Nils Gårder ser dock flera anledningar till varför även den oreligiöse studenten skulle kunna se det som meningsfullt att rösta.

– Rösträtten kan till exempel användas för att markera att du tycker att det är viktigt att kyrkan tar ställning i sociala frågor, eller för till exempel fattigdomsbekämpning.

Ytterligare anledning att delta, menar Nils Gårder, kan vara för att ta ställning emot Sverigedemokraterna som satsar stort i kyrkovalet.

– Att gå och rösta på något annat än dem är ju ett sätt att göra så att de inte får plats.

Elin Gustafsson

Elin vill motverka homofobi

Den 24-åriga statsvetarstudenten och socialdemokraten Elin Gustafsson är en av de kandidater som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Lund.

– Jag brinner för frågor som rör jämlikhet, feminism, barn och ungdomar, därför tror jag att jag kan bidra med nya perspektiv i kyrkofullmäktige, säger hon.

Hon tycker det är viktigt att ta chansen att rösta eftersom kyrkan fortfarande har en stor roll i samhället.

– Om jag blir vald vill jag bland annat arbeta att kyrkan ska jobba mer aktivt för att vara helt fri från kvinnoprästmotstånd och homofobi, säger hon.