Välskrivet humorspex med politiska undertoner

- in Kultur & Nöje, Recension, Spex

Fyndiga repliker och snabba skämt haglade när premiären för Var Glad-spexarnas egenskrivna föreställning ”2023: Ett rymdäventyr” sattes upp inför en fullsatt konsertsal på AF-borgen. Det bjöds på energirik underhållning och många skratt, men även en ansenlig dos nutidsreflektion, tycker Lundagårds recensent.

Året är 2023 den första bemannade resan till Mars inleds med en kort skuggfilm, och redan tidigt får vi se prov på den tid som lagts ner på detaljer i uppsättningen. Vi kastas in i en dokusåpa i ett rymdskepp där deltagarna förvånansvärt nog är de minst lömska, och där planeten Mars inte ingår i någons agenda. Realityshowen blir någon slags bakgrund och sagan om Inferna tar över, där jordlingarna ser sin chans att bidra på olika sätt. Vem är ond, vem är god, och vem kommer att lyckas med sina planer?

Scendekoren tar oss mellan högteknologiska rymdskepp med talande superdatorer och drömska planeter och är det som får en annars överfylld föreställning att fungera. Musikinslagen ger nya texter till låtar från genrer som eurovision till modern pop med ett starkt band i bakgrunden. Även om sånginsatserna är ojämna finns det de som håller mycket hög klass, bland annat duon Vega och roboten Siri, och de flerstämmiga accapellainslagen är bland de mest uppskattade under kvällen.

Manuset och persongalleriet är fyllda till bredden med kreativitet, humor och nutidsrealism, men trots att alla detaljer är uttänkta är de inte alltid genomtänkta. Mycket text och innehåll får relativt liten yta. Många karaktärer slåss om uppmärksamhet och hade vunnit på ett något mer avskalat upplägg. Den ryska prisjägaren Boby Fets historia känns nästan som en binot, och hade med fördel kunnat få mer utrymme i dialogerna.

Ganska snabbt dyker samhällskritiska frågor upp, där skönhetsideal, kändisfixering och klimatförändringar alla behandlas med humor och ironi. Den nyskrivna uppsättningen bottnar i en klassisk modell med elaka diktatorer och kapitalister mot en undertryckt klass av arbetare och akademiker, och ord som revolution, proletariat och statskupp slängs runt.

Lättsamheten hos skådespelarna tar dock över fokus. Deras inlevelse i karaktärerna drar med publiken både i och utanför blickfånget. Aktörerna bytte karaktärer med bravur, och en extra eloge till de som tagit på sig att byta kön för en kväll. En proffsig föreställning med mycket kreativitet och potential som förutom världsfrågor även levererar gruppens huvudbudskap: att vara glad.

Bästa låt: Reklaminslaget ”Konsumera mera”

Bästa biss: ”Byta liv” med Britney Spears och Miley Cyrus

Bästa kostym: Jompas egen touch på sin rymddräkt

Bästa vits: ”Snacka som du ser ut” till den blonda men högskoleutbildade programledaren

About the author

Related Posts