Mot hiphopens grund

Varannan vecka i höst gör Radio AF ett djupdyk ner bland hiphopens egon och feminism. ”Once upon a rhyme” är ett nytt program om amerikansk hiphop, med ett öga öppet för genrens oskrivna normer och regler.

Fatima Osman och Edgar Mannheimer, två av de tre programledarna och drivande bakom projektet, har känt varandra sedan femte klass. Programmet har i stor utsträckning vuxit fram ur vad de själva bråkar om en fredagskväll.

Att det redan finns andra program om hiphop i Radio AF:s tablå gör att det vid en  första anblick kan verka svårt att vara relevant. Men Fatima Osman tror inte det blir något problem.

Välkommen hem kör ju bara svensk hiphop, så det blir ju inte så svårt skilja oss från dem. Notion classic kör mest amerikansk, vilket vi också gör – men vi har teman i vårt program. Ett program kan handla lika mycket om homofobi som om hiphop, medan deras program inte är lika politiska.

Är ni inte nervösa för hur folk ska ta emot att ni lyfter fram de mer kontroversiella sidorna av hiphop? Som homofobin och feminism.

Fatima tror inte att risken är så stor:

– Skulle någon kritisera oss och säga att ”feminism inom hiphop är irrelevant” eller så, då…

– …då har vi massor av argument för varför det är relevant, fyller Edgar Mannheimer i.

– Sedan är det ju ”the spirit of hiphop” att vara kontroversiell. Det kanske är känsligt, men det är skitviktigt.

”Once upon a rhyme” vill också lyfta fram kvinnor inom genren. Både genom att spela kvinnliga artister och lyfta de kvinnor som hjälpt till att göra den manliga hiphopen möjlig. Samtidigt säger båda två att de inte vill ägna sig åt kvotering.

– Är det bra kommer vi spela  det. Vi behöver  inte bevisa att vi är politiskt korrekta, säger Edgar Mannheimer.

Ni har valt att göra programmet på engelska. Hur kommer det sig?

– Vi tvivlar inte på att de flesta svenskarna som lyssnar kommer förstå. I och med att vi har en så stor skara internationella studenter så vore det ju kul om de drogs till radion. Och om vi ska drömma superstort så kanske vi exporteras till ett annat land någon dag, säger Fatima Osman och skrattar.