Huskurskarusellen

Med hösten kommer förkylningar och tunga söndagar. I vår jakt på kurering avlöser huskurerna varandra. Men varför går vi alltid på de ohjälpliga botemedlen? Det undrar Hedvig Areskoug i veckan studentlivskrönika.

När hösten kommer befarar jag alltid att jag ska bli däckad i en veckas förkylningssnörvlande. Årstidernas växlingar brukar ha den effekten. Jag tror alltid att halsduken kan vänta några veckor längre än vad som egentligen är fallet.  Men, årets upplaga av hösten har tett sig ovanligt vacker och min hälsa har följt samma positiva kurva. Fram tills åskan för en någon vecka sen.

Det är oundvikligt att inte trilla dit och jag börjar nästan se det som ett friskhetstecken att drabbas av den sedvanliga förkylningen. Men av någon anledning så har jag den här hösten stött på så många huskurer att jag börjar undra vad det är som driver människan till att söka lösningar på de mest horribla vis.

Tre pressade vitlökar i hett vatten. Ja, jag gick på det: ”vitlökstéet”. Det kan med råge klassas som den mest vidriga dryck jag testat och till vilken nytta? Jag måste ha haft en radie på flera folktomma meter runt mig när jag gick ut nästa dag. Inte nog med det, jag fick höra att vitlöksklyftor i öronen skulle vara ett annat husmorsknep. Vedertaget bland läkare i Småland. Men där tog min skepsis överhanden. Och mycket riktigt, svällande vitlöksklyftor och whiskey uppges göra mer skada än nytta, enligt en sökning hos sjukvårdsupplysningen.

Men det är inte bara mot förkylningar som huskurerna haglar. Häromsistens gick det att läsa att forskare kommit fram till att Sprite lindrar bakfyllan. En söndag senare kan jag säga att det var bluff och båg.

Varför sänker man i sitt svaga tillstånd förståndet till den grad att ens tillgrepp av vitlöksté, Sprite eller en whiskey förefaller som den mest adekvata kuren?

Jag har inga bevis, inte en enda genomförd studie, bara en egen högst subjektiv förklaring. Till dessa åkommor som är av relativt vardaglig karaktär, såsom en höstförkylning eller ett tungt huvud efter en bättre utekväll, så finns inget botemedel. Vad de än skriver i reklamen om att man kan hindra en förkylning innan den brutit ut eller att man dämpa bakfyllan med nattamat så vet vi alla innerst inne att det inte är så. Just därför slutar vi aldrig att leta efter allt underligare sätt att dämpa våra vardagskrämpor.

För tänk om jag en dag skulle snubbla över lösningen på ett dunkande huvud? Precis när jag lyckas äta en oskalad ättiksindränkt apelsin som ångkokat i två timmar över öppen eld. Just då släpper den dunkande känslan, tröttheten och ångesten. Testa det på söndag!

About the author

Hedvig Areskoug var tidigare reporter och studentlivskrönikör. Våren 2013 bloggade hon på Bytisbloggen under sin utbytestermin i Bologna i Italien.