Kampen om novischer ökar med nationsstöd

- in Nationer, Studentliv

Dammet har lagt sig i kampen om novischerna, men i efter­dyningarna finns fler förlorare än vinnare. De flesta nationer tappar medlemmar, något som kan komma att spela ännu större roll inför nästa år då ett nytt medlemsbaserat nationsstöd införs.

Sedan Studentlundsamarbetet inleddes 2010 har en vänskaplig strid förts under varje novischperiod om att vara den mest attraktiva nationen i Lund. Höstterminen 2013 har inte varit ett undantag. I värvningen av novischer lyckades Lunds och Malmö nation värva flest, men jämfört med förra året lyckas Västgöta nation bäst med närmare tolv procent fler medlemmar.

Det totala antalet inskrivna medlemmar i Studentlund har minskat med 1 000 personer jämfört med motsvarande datum 2012 (21 oktober). Sju av tretton nationer tappar i det totala antalet medlemmar jämfört med motsvarande period föregående år, och det största tappet gör Östgöta nation.

Nyinfört nationsstöd

Antalet värvade medlemmar är viktigt för nationerna storleksmässigt, men har nu fått en ny spinn genom det nyinförda nationsstödet. 25 kronor per helårs­student och doktorand kommer att kunna sökas av samtliga nationer från 2014. Nationsstödet är ett initiativ som studenter själva har kommit fram till, men som fått draghjälp av både Kurators­kollegiet och rektor Per Eriksson. Syftet med stöd­et är enligt rektorn att flytta nationernas fokus från alkoholverksamhet.

– Våra studenter håller anmärkningsvärt bra reda på sin klubb- och pubverksamhet, men har själva kommenterat att de skulle vilja kunna lägga resurser på även andra verksamheter, något som vi vill uppmuntra, säger rektor Per Eriksson.

Nationerna har anmärkt på hur beroende deras verksamheter är av klubb- och pubverksamhet, aktiviteter som kan omsätta mellan 50 000 till 100 000 kronor per kväll för en stor till medelstor nation. Stödet kommer att regleras efter nationernas medlemsstorlekar. För en stor nation kommer stödet att stanna på runt 60 000 kronor – knappt en halv klubbkväll för en sådan nation. För de minsta nationerna kan stödet bli knappt 30 000 kronor eller mindre. En liten summa i sammanhanget kan tyckas.

– Stödet är ingen jättesumma utan mer en symbolhandling, där nationerna ska kunna få en språngbräda att vidareutvecklas med sport, kultur eller annan studiesocial verksamhet, säger planeringschef Tim Ekberg vid Lunds universitet.

Får inte gå till alkohol

Kravet på att pengarna ska gå till något annat än alkoholrelaterad verksamhet är delvis till följd av att det är statliga pengar som delas ut och därför endast får gå till studiesociala aktiviteter. Till det följer ett motkrav: Nationerna måste redovisa att pengarna använts rätt.

– Nationerna kommer att få redovisa hur de har valt att investera pengarna, och om det uppstår några oegentlig­heter kommer de få förklara sig. Om nationerna använder pengarna direkt till alkoholrelaterad verksamhet eller på annat sätt missköter administrationen av nationsstödet kan det bli tal om återbetalning, eller en svårighet att söka stöd­et igen beroende på hur det är reglerat i kontraktet, säger Tim Ekberg.

Men exakt hur stödet ska redovisas är fortfarande oklart. Sedan tidigare har de flesta nationerna hållit sina bokföringar hemliga för ickemedlemmar, något som kan ändras beroende på vilken insyn universitetet vill ha.

Satsar på kör och idrott

Kuratorskollegiet ser stödet som mycket välkommet för nationernas utveckling.

– Nationernas klubb- och pubverksamhet är de mest inkomstbringande. Tidigare har till exempel sykvällar och liknande bedrivits som studiecirklar, men nu tack vare stödet kanske det kan satsas på mer storskaligt, säger Kuratorskollegiets ordförande Cecilia Patriksson.

Sedan beskedet om att nationsstödet skulle införas har några av nationerna hunnit bestämma vilka aktiviteter de kommer att välja att satsa pengarna på. Östgöta nation har planer på att lägga en del av stödet på sin kör, Ostrochorus.

– Vi kommer lägga större delen av pengarna på att finansiera vår kör, till exempel dirigent och lokalhyra. I övrigt har vi både ett NATU-utskott och ett idrottsutskott som vi skulle vilja göra lite mer flexibla, säger Gustaf Moberg, kurator på Östgöta nation.

Även Lunds nation väljer att satsa mer på sina idrottsaktiviteter.

– Vi kommer att ta upp frågan med våra medlemmar, men förmodligen kommer vi satsa på att utveckla våra idrottsevent. Vår ambition är att sträva mot icke alkoholrelaterade aktiviteter, så stödet är ett bra verktyg till det, säger Kajsa Påhlman, kurator på Lunds nation.

Lundagård har försökt få ut statistik från Smålands nation, men de har inte lyckats sammanställa någon alls.