Med 150 000 kronor back och sinande alkoholförsäljning talas det öppet om en ekonomisk kris på Smålands nation. Samtidigt menar nationens ombud att krisen är överdriven.
”Kris i Smålands nations ekonomi”. Med de orden inledde Smålands nations kassör, Adam Janson, nyligen en debatt på Facebook om nationens framtid. Enligt honom har Smålands under hösten gått back med 150 000 kronor, och onsdagsklubbarnas alkoholförsäljning har minskat med 50–60 procent.
Ekonomin har havererat, och risken finns nu att Smålands måste stänga en klubb, göra om de arvoderade ombudens tjänster eller ta bort en kopieringsmaskin.
– Vi har besparingar som kommer hålla ett par år till. I ett värsta scenario, med förutsättningar som under denna termin, kommer vi kanske hålla ut i fem år, säger Adam Janson.
En varningssignal
Redan 2012 var det uppenbart att Smålands drogs med ekonomiska problem. Sedan nationen trädde ur Akademiska föreningens överstyrelse 2009 och höll sig utanför Studentlund 2010, förlorade Smålands hälften av sina medlemmar på tre år. Då rapporterade Lundagård (1/2012) att nationen gått back med 80 000 kronor under 2011.
Adam Janson sa den gången att det skulle ta tre år för sparkontot att sina. Oavsett hur länge pengarna räcker är det uppenbart att nationen misslyckats med att få ekonomin på rätt köl.
– Detta är en varningssignal om att något inte är i balans. Det är viktigt att människor förstår allvaret, vi behöver få in medlemspengar. Det här kan bli ett wake-up call, säger Alex Ronko, nationsombud på Smålands.
Saknas anledningar att bli medlem
Men trots stora uteblivna intäkter och krisrubriker så tycker Alex Ronko att situationen inte är så allvarlig som den verkar.
– Man ska inte överdramatisera detta. Det finns problem, och vi har haft många interna diskussioner om hur vi kan åtgärda dem. Vi har pratat om att få till en mer balanserad budget, säger Alex Ronko.
Att Smålands tappat hälften av sina medlemmar sedan 2010 och förlorat alkoholintäkter under hösten är huvudanledningarna till att kassaflödet sinat. I en intern diskussion på Facebook luftas också andra synpunkter bland nationsmedlemmar om hur situationen uppstått.
En medlem menar att studenter som hade kunnat bo på Smålands väljer att flytta till Malmö. En annan tycker att ”problemet är att det inte finns så mycket incitament att bli medlem”, vilket mynnar ut i en diskussion om utanförskapet från Studentlund.
Delade åsikter om Studentlund
Medlemskap i Studentlund har länge varit en öm tå för Smålands medlemmar och ingen enighet råder om hur nationens förhållande till Studentlund ska se ut. Alex Ronko understryker att frågan varit på tapeten men att den inte är aktuell. Samtidigt kan Adam Janson, nationens kassör, se fördelarna med ett samarbete.
– Det råder delade meningar om Studentlund. Det stora problemet är att våra medlemmar blir exkluderade från andra klubbar om de är med i Smålands. Kanske går det att hitta lösningar mellan nationerna utan medlemskap i Studentlund, säger Adam Janson.
Tonar ner problemen
”Någonting måste ske” sa Adam Jansson när nationens kassa sinade i början av 2012. När Lundagård i dag pratar med honom säger han att Smålands vidtagit åtgärder, bland annat omförhandlat ett kopieringsavtal, som gör att de nu bara ligger 120 000 kronor back.
Trots att minustecknet i dag är betydligt större än för två år sedan håller Alex Ronko fast vid att ekonomin inte är i så farligt skick.
– Vi måste ta det med en nypa salt. Det finns en sanning i problematiken. Men den här diskussionen har börjar leva sitt eget liv. Egentligen är problemet inte så stort.
Artikeln har korrigerats efter publicering.