Kortstrul satte stopp för nationsbesök

Kortstrul satte stopp för nationsbesök

Studenten Frida Hansson fick aldrig något Studentlundskort förra terminen – trots att hon betalade. Foto: Annika Skogar

Inom den närmsta tiden ska de som betalat in sin Studentlundsavgift få kortet på lådan. Förra terminen fick dock Frida Hansson aldrig något kort, trots att hon betalat.
Det var tråkigt, jag kunde aldrig hänga med mina kompisar ut på nation, säger hon.

Det är Terminsräkningsföreningen som sköter distributionen av Studentlunds-kortet. Problemet med kort som inte dyker upp hos medlemmarna är känt hos dem.
– Tyvärr är problemet större än vad man kan önska, säger Oskar Palmerot, ordförande för Kuratorskollegiet vars medlemsnationer är anknutna till Terminsräkningsföreningen.

Ny termin – nya problem
Vad problemet har sitt ursprung menar Oskar Palmerot har varierat från termin till termin.
– Någon gång kan det handla om att våra underleverantörer missar i namnlistorna och ibland har det blivit fel i överlämningen av listor, säger han.
– Det pågår dock ett kontinuerligt förbättringsarbete.

Frida Hansson, som just nu pluggar nationalekonomi, har den här terminen gjort ett nytt försök för att komma ut på nation.
– Jag betalade för någon vecka sedan så nu är det bara att hoppas att jag får ett kort den här gången.

Viktigt att höra av sig
Förra terminen hörde Frida Hansson aldrig av sig till någon om sitt frånvarande kort. Oskar Palmerot uppmanar dock alla som tycker att det dröjt väl länge med kortleveransen att höra av sig till sin nation.
– Kontakta nationen direkt så hör de i sin tur av sig till Terminsräkningföreningen. Nationen kan även fixa ett betalningsintyg som kan användas i väntan på kortet, säger han.

Fakta

[checklist]

Detta är:

 • Studentlund: Ett samarbete mellan kårer, nationer och Akademiska föreningen som bildades efter kårobligatoriets fall 2010. Den enskilde studenten betalar in en summa som ger medlemsskap i  kår, nation och Akademiska Föreningen.  
 • Terminsräkningsföreningen: Ett samarbete mellan åtta kårer och samtliga nationer att sköta kår- och nationsavgifterna.
 • Kuratorskollegiet: Ett samarbete mellan alla nationer i Lund förutom Smålands. Jobbar med frågor som rör nationerna gemensamt.

_______________________________________________
Om man ännu inte fått sitt kort så går det också att använda det virtuella studentkortet via Studentkorts-appen.
[/checklist]

Facebook Comments

7 Comments

 1. Detta problem har funnits alla 4 terminer jag har studerat i Lund. Kanske är dags att omförhandla samarbetena? Det är skamligt att så många nya kort måste tryckas om varenda termin! Jag har studerat vid andra universitet, där man får kortat via andra leverantörer och det strulade aldrig.

  1. Nämen, du igen?
   “Många” är nog en referens till alla dina nicknames som du använder dig av för att få det att verka som om det står människor på din sida. Rätt misslyckat.

   Återigen blir det uppenbart att du inte utläsa särskilt mycket utifrån mina inlägg eftersom jag tidigare studerade vid Uppsala universitet – som har ett rikt nationsliv.

 2. Jag förstår inte riktigt nyhetsvärdet i den här artikeln. Med rubriken “Kortstrul satte stopp för nationsbesök”, och med meningen “Det var tråkigt, jag kunde aldrig hänga med mina kompisar ut på nation, säger hon”, så får man bilden av att Frida på något sätt blivit utan studentkort och på grund av detta sedan inte getts någon som helst möjlighet att komma in på nation under hela terminen.
  Läser man sedan längre ned i artikeln så står det ju klart och tydligt, “Förra terminen hörde Frida Hansson aldrig av sig till någon om sitt frånvarande kort.” Hur i hela fridens namn skulle någon kunna lösa problemet om ingen blev uppmärksammad på det?
  Har man inte fått sitt studentkort finns det en rad olika möjligheter, t.ex. att ladda ned studentkortsappen i telefonen, att beställa ett nytt kort eller att få ett betalintyg från sin nation. Allt detta blir man också upplyst om, om man kontaktar sin nation.

  Den här artikeln känns lite som “Jag missade mitt tåg – kollade aldrig upp när avgångstiden var”, eller “Jag råkade få fel mat på restaurang – sade inte till utan åt upp, trots att jag inte gillar fisk”. Skärpning, Lundagård, att en person inte tagit ansvar för sin egen situation är väl ändå ingen nyhet?

 3. Vad är problemet? Är betalningen av räkningen genomförd så kommer man ut på nation oavsett antingen via betalintyg från sin nation eller Studentkortet. Sluta larva er.

 4. “Det var tråkigt, jag kunde aldrig hänga med mina kompisar ut på nation, säger hon.”

  Att hon inte fick ett intyg från sin nation om att terminsavgiften var betald är för mig mycket förvånande. Gjorde hon sin nation uppmärksam på problemet?

  För övrigt är det här ett mycket större problem än vad som syns i artikeln, ansvariga för tillverkning och utdelning borde i allra högsta grad bli ersättningsskyldiga för det extremt undermåliga arbete som har gjorts. Jag känner få som har varit med om felfria beställningar under det senaste året. Vissa får inga kort, andra får tre.

 5. Till er som har en smartphone men inte fått något kort: Ladda ner appen Studentkortet och logga in så finns kortet där! Då kan ni ta er in på nation utan kortet!

 6. Jag kontaktade min nation ett flertal gånger förra terminen men inget hjälpte. Kan man kräva tillbaka sina pengar för uteblivet kort?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Blekingska nationen flyttar

Stadens studentliv rör sig åt nordost och Blekingska