Brev från Bryssel

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Det kommer inte undgå någon att det är val till Europaparlamentet i maj.

Det är därför jag just nu befinner mig i Bryssel för att genomgå en journalistutbildning. I två dagar ska jag och runt 15 andra journalister från Sverige sitta och grilla våra svenska Europaparlamentariker med frågor. Förhoppningsvis ska vi också träffa tjänstemän för att kunna få en mer heltäckande bild av Sveriges arbete i EU.

Jag är här tack vare ett resestipendium som Europaparlamentets informationskontor utlyste i höstas. Steget från AF-borgen till Europaparlamentet kan tyckas långt, men är närmre än vad du kan tro. EU-valet är nämligen något som angår oss alla och enligt Sveriges Kommuner och Landsting så har 60 procent av alla kommunala beslut påverkan från EU. Samtidigt bedriver EU utbildningspolitiska satsningar som Erasmus och Bolognaprocessen, varför det blir ännu mer intressant för Lundagårds läsare att förstå sig på valet.

IMG_1117Under utbildningen är det inte säkert att jag kan ställa utbildningspolitiskt relevanta frågor till parlamentarikerna. Därför säkrade jag en intervju tidigare i förmiddags med en EU-parlamentariker som gästade Lund tidigare i höstas, och på eftermiddagen träffade jag studentkårsaktiva för att se hur utbildningsbevakning kan gå till på Europanivå. Mycket givande intervjuer som förhoppningsvis publiceras i Lundagård inom kort.

Ikväll blev det middag tillsammans med de övriga svenska journalisterna och svenska regionalrådet Anders Lindholm gästade oss. Det blev en del snack om hur EU förhandlar och roliga anekdoter. Även förre webbredaktören för Lundagård, tillika min företrädare, Jacob Hederos finns med på journalistutbildningen. Kul!

Närmast väntar några timmar välförtjänt sömn. Imorgon blir det en lång dag med mycket utfrågningar.

Dags att ladda!

/ Carl-Johan, webbredaktör