Eva Åkesson sitter kvar – vicerektorerna avgår

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Uppsalas rektor Eva Åkesson, som tidigare var prorektor vid Lunds universitet, får behålla sin tjänst som rektor. Det har Uppsalas universitetsstyrelse beslutat. Samtidigt avgår de tre vicerektorerna.
Uppsalas universitetsstyrelse har fortsatt förtroende för rektor Eva Åkesson, som tidigare var prorektor vid Lunds universitet. Tidigare har frågan om hennes avgång väckts. Eva Åkesson valde att inte lämna sin post och har nu fått universitetsstyrelsens stöd.
– Jag känner mig otroligt motiverad, med tanke på det stöd jag har fått i den här processen, säger Eva Åkesson till tidningen Ergo.

Lämnat in avskedsansökningar
De tre vicerektorer som klagat på Eva Åkessons ledarskap har varit i kontakt med utbildningsdepartementet sedan tidig höst. Idag lämnade de in sina avskedsansökningar, enligt tidningen Ergo.
Uppsala studentkårs representanter i universitetsstyrelsen, Karin Nordlund och Edvin Alam, stod bakom beslutet att ha kvar Eva Åkesson.
– Vi är glada för att konsistoriet har fortsatt förtroende för Uppsala universitets rektor. Samtidigt vill vi understryka att situationen är fortsatt allvarlig. Nu återstår ett viktigt arbete för att återbygga förtroende och tillit inom organisationen, säger Fredrik Pettersson, ordförande för Uppsala studentkår, i ett pressmeddelande.