En busslast med forskartjänster

- in Nyheter

En grön buss står parkerad framför Universitetshuset. Här kan studenter fila på sina CV:n och få information om hur de kan söka forskartjänster utomlands.

Det är EU-projektet Euraxess som står bakom satsningen. Organisationen har samarbete med 22 länder både inom och utanför Europeiska unionen och förmedlar jobb inom både akademin och näringslivet.
– Man kan säga att vi är en sorts arbetsförmedling för forskare, säger Maria Hagardt som är kommunikatör på myndigheten Vinnova och en av arrangörerna bakom Euraxess evenemang.

Selfies i bussen
Inne i bussen kan besökare ta porträttbilder till sitt CV som sedan läggs upp på Euraxess hemsida. Representanter från universitetet finns till hands för att svara på frågor om karriärsval. Tidigare under dagen hölls olika föreläsningar där bland annat Vinnova och Vetenskapsrådet presenterade sina verksamheter.
– Vi hade ett åttiotal studenter som var här och lyssnade under föreläsningarna, säger Maria Hagardt.

Donya Mashaallah Poor och Sara Ataran spanar in Euraxess hemsida. Foto: Julius Viktorsson
Donya Mashaallah Poor och Sara Ataran spanar in Euraxess hemsida.
Foto: Julius Viktorsson

Planer på att doktorera
Två av besökarna är Donya Mashaallah Poor och Sara Ataran, som båda kommer från Iran. De håller just nu på att ta en masterexamen i fysik och planerar att så småningom doktorera.
– Vi läste vår kandidat i Teheran och valde att söka oss till Lund eftersom Sverige har ett så gott rykte internationellt, säger Sara Ataran.

De vill gärna fortsätta sina studier i Lund, men kan också tänka sig att läsa i Tyskland eller Kanada. Råden de fått från Euraxess har dock varit en aning vaga, anser de.
– Vi har bara blivit uppmanade att gå in på deras hemsida och registrera oss. Å andra sidan kände vi inte till  Euraxess tidigare, säger Donya Mashaallah Poor.

Vidare ut i Europa
Imorgon kör bussen till Poznan, Wroclaw och Warszawa i Polen och sedan vidare till bland annat Tjeckien och Österrike. Sammanlagt kommer 23 länder att besökas under drygt två månaders turnerande.
Hur många personer har registrerat sina CV:n här idag?
– Det vet jag inte exakt. Men sjutton personer har hittills blivit fotograferade och det har varit väldigt mycket folk här och fått information, säger Maria Hagardt.