"S måste stå fast vid fritt skolval"

- in Debatt
@Lundagård

Visst finns det problem med det fria skolvalet. Men segregationen är en mer komplex fråga och handlar inte minst om boendesegregation också. Det skriver studenten Eva Svendén i ett debattinlägg.

Socialdemokraterna i Skåne vill avskaffa det fria skolvalet för att stoppa segregationen. Beslutet från Skånes socialdemokrater betyder dels att de gör gemensam sak med Vänsterpartiet och dels att de skånska socialdemokraterna går emot Ibrahim Baylan och det socialdemokratiska partiets ståndpunkt att bevara det fria skolvalet.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ägnar sig åt symbolpolitik som får konsekvenser också för universitet och högskolor.

Visst finns det problem med det fria skolvalet. Men segregationen är en mer komplex fråga och handlar inte minst om att vi har en boendesegregation. Avskaffas det fria skolvalet är det bara de föräldrar som har råd att bosätta sig i områden med bra skolor som kan välja den skola de anser passar bäst för deras barn. Det i sin tur påverkar vilka som kommer att ha en reell möjlighet att söka till universitet och högskolor. Högre studier blir främst en möjlighet för de från studievana hem, och för de som kan betala för en bra skola. Är inte det att öka segregationen?

Socialdemokraten Ibrahim Baylan måste stå fast vid fritt skolval och inte ge efter för Vänsterpartiets och Miljöpartiets önskan att avskaffa det samma i Socialdemokraternas önskan att bilda regering.

 

Eva Svendén
Politisk magister  i statsvetenskap
Politisk kandidatstuderande i nationalekonomi