Grönt ljus för studentmedarbetare

Studentmedarbetarsystemet blir verklighet i Lunds kommun. Systemet kommer att provköras i ett pilotprojekt under hösten och våren. Om ett år kommer det att utvärderas och beslut om framtiden tas.

En akademisk utbildning är inte alltid tillräckligt för att slå sig in på arbetsmarknaden. Övergången från studier till arbetsliv kan vara tuff. För att göra studenter mer attraktiva bland arbetsgivare, valde folkpartiet och Carl-Otto Berg att under 2012 lägga fram en motion om så kallade studentmedarbetare. Systemet ska ge studenter möjligheten att arbeta 10 till 15 timmar per vecka i någon av kommunens förvaltningar.
– Bakgrunden till förslaget är att det är en väldigt hög arbetslöshet bland ungdomar i Sverige. Det har inte gjorts tillräckligt åt det, har initiativtagaren Carl-Otto Berg tidigare sagt till Lundagård i en tidigare intervju.

”Utmärkt system”
Motionen blir nu verklighet: Kommunfullmäktige gick i veckan på förre kommunfullmäktigeledamoten Carl-Otto Bergs linje. Förslaget fick tillräckligt stöd och ett pilotprojekt dras i gång under hösten.
– Jag tycker att det här är ett utmärkt system, säger Christer Wallin (M), kommunstyrelsens vice ordförande, och förklarar hur projektet ska se ut:
– Fem studenter ska jobba åtta timmar per vecka i fyra månader. Vi provar med de här fem första varvet. Ska man göra ett pilotprojekt, så måste man känna om konstruktionen håller. Om ett år kommer projektet att utvärderas.

Vänsterpartiet missnöjda
Alla är dock inte lika uppspelta som Christer Wallin. När motionen om studentmedarbetare behandlades i kommunfullmäktige var Vänsterpartiet och Demokratisk vänster negativt inställda.
– Det blir en dålig blandning mellan jobb och praktik. Det är bättre om kommunen satsar på att ha riktiga jobb och anställa studenter direkt efter examen, säger Hanna Gunnarsson från Vänsterpartiet.
Dessutom tar jobbet tid från studierna och urholkar studiemedlet, menar hon.
– Det blir en halvmesyr. Kommunerna underblåser på ett dåligt sätt att studenterna inte pluggar på heltid och att studiemedlet är för litet, säger Hanna Gunnarsson.
Men jobbet ska inte bara vara en fråga om pengar för studenten. Det ska även kunna komplettera studierna och bidra med ett yrkesmässigt perspektiv.
– Jobben ligger ofta i linje med utbildningarna. Det ska inte i första hand vara en inkomstkälla. Det ska finnas en anledning att ha studenter som medarbetare – det ska vara ömsesidig nytta, säger Christer Wallin.

Systemet kan bli större
Vänsterpartiet var tillsammans med Demokratisk vänster ensamma kritiker av systemet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet var positiva och ville öka antalet studentmedarbetare från nuvarande fem till 20 personer. En omfattning som inte är aktuell i dagsläget, i och med gårdagens beslut.
Hur stort kan studentmedarbetarsystemet bli?
– Det är beroende på hur många vettiga projekt man kan plocka fram. Det är ju ett jobb som ska utföras. Men det finns en rad olika saker man kan tänka sig, säger Christer Wallin.