Universitetets fuskfall har ökat

- in Nyheter

Fusket på svenska universitet och högskolor har minskat med åtta procent de två senaste åren. Men Lunds universitet följer inte trenden.

 

Sveriges universitet och högskolor har fått en minskning på åtta procent vad gäller anmälningar om fusk. Under 2012 var det totalt 801 stycken som varnades eller blev avstängda, och under 2013 var den siffran 736.
Men vid Lunds universitet har anmälningarna ökat jämfört med förra åretenligt Universitetskanslersämbetet.

Undersökningen, från 2012, visade att det gjordes totalt 65 anmälningar i Lund, men 2013 gjordes det totalt 85 anmälningar.
– Det har gått väldigt upp och ner under de senaste fyra åren. Det är svårt att säga vad det kan bero på. Självklart spelade det också roll att till exempel programmet Urkund kom in i bilden, det underlättar ju att upptäcka när någon fuskar, säger Hanna Stam, jurist vid universitetet.

Effektiva metoder

Det finns alltså en risk att det finns ett stort mörkertal. Men enligt UKÄ har universiteten arbetat mer aktivt med att upptäcka och anmäla antalet fuskare. Ett faktum som gör det svårt att avgöra om det egentligen är fler som fuskar på de universitet som har de högre siffrorna, eller om det endast beror på att de skolorna har effektivare metoder för att upptäcka fusk.