Studenterna lämnar Villan

Gustav Adolfs församlingshem kan bli nya Villan. Helsingborgs stad förväntas köpa fastigheten och göra om den till studenthus. En efterlängtad flytt, tycker studentorganisationerna.

Sedan hösten 2013 har bland annat studentföreningen Stampus och Agora fört diskussioner med Helsingborgs stad om flytten. Det är kommunen som äger fastigheten, och det är även kommunen som med stor sannolikhet köper Gustav Adolfs församlingshem på Söder i Helsingborg. Något som studentorganisationerna själva gärna vill.
– Villan är väldigt fin, men den har också många brister. Främst storleksmässigt – i dagsläget får inte alla plats på evenemang och vi måste hyra in oss i andra lokaler för till exempel större sittningar, säger Hampus Fernström, ordförande för studentföreningen Stampus.

Svår att anpassa
Villan är byggnadsminnesmärktes redan 1967, vilket ställt till med problem för studentorganisationerna. De får nämligen inte ändra dörrar, lister eller trappor, vilket gjort det svårt att anpassa fastigheten för studentverksamhet.
– Just eftersom byggnaden är så fin så ställer det också krav på hur vi hanterar lokalerna. Vi får till exempel inte sätta in en list hur som helst, säger Hampus Fernström.

Sebastian Kull. Foto: Arkiv/Sebastian Hagberg
Sebastian Kull.
Foto: Arkiv/Sebastian Hagberg

”Ett nav i studentlivet”
En annan fördel med församlingshemmet som studentrepresentanterna lyfter fram är tillgängligheten för studenterna.
– Villan är mest tillgänglig för de aktiva i föreningarna, men vi vill att alla medlemmar ska kunna komma in i huset. Med de nya lokalerna hoppas jag att det blir ett mer levande studenthus och ett riktigt nav i studentlivet, säger Sebastian Kull, ordförande för Helsingborgssektionen Agora.
– Det är klart att det är tråkigt att lämna Villan eftersom det varit en symbol för studentlivet, men fördelarna med det nya huset är så stora, säger Anton Hyllstam, ordförande för ING-sektionen i Helsingborg.

Alla flyttar
Tanken är att alla studentföreningarna flyttar med in i det nya församlingshuset.
– De nya lokalerna är dubbelt så stora, så alla föreningar ska få plats. Vi kommer dessutom få en större publokal där vi kan arrangera sittningar, säger Hampus Fernström.
Hur påverkas hyran?
– Det är inte helt klart än. Men det ska inte vara någon dramatisk skillnad. Föreningsekonomin ska inte påverkas drastiskt av flytten, säger han.

Oklar flyttdag
Men när flytten kan äga rum är fortfarande oklart. Helsingborgs kommunfullmäktige ska fatta beslut om köpet först i augusti. Sedan ska församlingshemmet renoveras och anpassas för studentverksamhet.
– Vi vet inga detaljer om när vi kan flytta in, Men för vår del skulle vi gärna flytta under en period då det inte påverkar studentverksamheten, till exempel under sommaren. Men det är inget som begränsar oss till Villan, säger Hampus Fernström.

 

Text: Carl-Johan Kullving och Sara Wigsén.