Tvångsflyttas efter brutna löften

- in Nyheter

Lögner, flyttvång och rum som liknas vid skokartonger. I sommar flyttar Ordkonst mot sin vilja in i nya lokaler. Nu oroar de sig för medlemstapp och sämre koppling till studentlivet.

Under våren har flera av Akademiska föreningens, AF:s, studentverksamheter flyttat in i nyrenoverade lokaler på AFborgens tredje våning. Dessa lokaler går under namnet Studentlivsvåningen.
– Poängen med Studentlivsvåningen är att knyta alla närmare varandra. Om många sitter på samma våning underlättar det interaktionen mellan oss, säger Oscar Hillmann, verksamhetschef på AF.

Lovades passande lokaler
Upputsade lokaler till trots, för AF:s litterära utskott Ordkonst var en flytt först inte aktuell. Men när tv-utskottet Steve, som de delvis delat lokal med, lades ner fick Ordkonst problem med att betala hyran.
– Ordkonst var tvungna att flytta. Då stod det mellan två olika alternativ. Det ena var Studentlivsvåningen, det andra var det gamla Nationsrummet, säger Oscar Hillmann, AF:s verksamhetschef.
Ordkonst motsatte sig en flytt till Studentlivsvåningen. De ansåg att deras läsecirklar, scen- och tidskriftsgrupp skulle få försämrade förutsättningar i de elva kvadratmeter stora ”skokartongerna”, som Ordkonsts förman Michael Larsson kallar rummen.
– Ta läscirkeln som exempel. Folk träffas, har mat med sig och pratar böcker i timmar. Men att ha boksamtal i ett konferensrum? Konceptet vattnas ur helt och hållet, säger Michael Larsson.
Däremot var Ordkonst intresserade av det gamla Nationsrummet på borgens fjärde våning.
– Nationsrummet passade Ordkonst perfekt. Vi gick igenom budgeten och såg att det skulle fungera. Hillmann meddelade oss att vi skulle få rummet. Därför gick jag ut med det beskedet till resten av redaktionen, säger Michael Larsson.

Ordkonsts redaktör Sofia Roberg och Ordkonsts förman Michael Larsson oroas över flyttens konsekvenser. Foto: Nike Eliasson.
Ordkonsts redaktör Sofia Roberg och Ordkonsts
förman Michael Larsson oroas över
flyttens konsekvenser.
Foto: Nike Eliasson.

Bröt sitt löfte
Kort därefter blev situationen märklig. Oscar Hillmann skickade ett mejl till Ordkonst: ”Jag har funderat och skulle vilja att styrelsen tar beslut på flytten innan den blir officiell”. I utskickade handlingar kunde Larsson sedan läsa hur Hillmann argumenterade på tvärs med det löfte han givit Ordkonst.
Oscar Hillmann svarar inte på varför han bröt löftet, men medger att situationen kunde skötts bättre.
– Det är beklagligt att jag lovade något som inte låg inom min behörighet. Men jag rättade mig snabbt, säger han.
Den enda som reserverade sig mot styrelsens beslut att flytta Ordkonst var AF:s programchef, Robin Vikström.
– Det hade varit rimligt om de fått Nationsrummet. Ordkonst vill vara lite för sig själva, det ska man respektera. Alla måste få ha en egen utskottskultur, säger han.
Lundaspexarna har också motsatt sig en flytt men får till skillnad från Ordkonst vara kvar. Motiveringen är fler aktiva och bättre ekonomi. Robin Vikström tycker att verksamheterna har likheter.
– Lundaspexarnas behov är inte helt olikt det behov Ordkonst har. Därför kunde jag inte helhjärtat ställa mig bakom beslutet.
På frågan om varför Ordkonst inte fick nationsrummet finns inget entydigt svar. Verksamhetschefen hänvisar till ekonomin, trots att den hade setts över. Styrelsen uppger att Nationsrummet saknar närliggande kök och toalett. Vilket inte stämmer, och vilket enligt Ordkonst är ointressant, eftersom de inte använder något kök.

Ideologin i sig viktigast
Eva Leire, styrelseordförande för AF, tycker den enskilt viktigaste grunden till Ordkonst flytt är Studentlivsvåningen i sig.
– Det ger fler spontanmöten. Man kommer snabbare på idéer och lösningar. För mig är det tyngsta argumentet, säger hon.
Michael Larsson förstår dock inte varför det skulle vara svårt att ha utbyten i dagsläget, med verksamheterna på en minuts gångavstånd. Han tycker att AF drabbats av tunnelseende gällande Studentlivsvåningen.
– Jag har fått känslan av att AF anser att de nu har byggt en våning, därför ska alla dit. Men de verkar inte bry sig om konsekvenserna för vår verksamhet.
Inför styrelsen höll Michael Larsson ett anförande om de negativa konsekvenser en flytt kunde medföra för Ordkonst. En av de som lyssnade var Eva Leire.
– Deras argument höll inte, säger hon. Eva Leire kan dock inte förklara varandra för argumenten inte höll. På frågan om vad Ordkonst verksamhet går ut på är hon heller inte säker.
– Jag vet inte, det kanske är som en skrivarskola. De producerar diktsamlingar, eller berättelser, eller vad man ska säga. Jag kan tänka mig att de läser för varandra.
Det starkaste skälet för en flytt verkar alltså vara Studentlivsvåningen per se.
– Ideologin bakom Studentlivsvåningen är att alla ska komma närmare varandra, säger Robin Vikström.

Räds medlemstapp
Trots goda föresatser kan Studentlivsvåningsideologin bli vad som slår tillbaka mot AF:s förhoppning om att knyta alla närmare varandra.
– Med flytten följer omstruktureringar. Men också risken för att delar av verksamheten förflyttas till Malmö, att vi tappar medlemmar och får en sämre förankring i studentlivet, säger Michael Larsson och fortsätter:
– Vi känner oss inte som en del av ”AF-familjen” när vi blir lovade något som sedan inte hålls. Detta borde ha skötts snyggare.

Text: Linus Gisborn
Foto: Nike Eliasson

 

Fakta

[checklist]

Studentlivsvåningen och Ordkonst – Detta har hänt

  • Dec 2012. AF Bostäder meddelar att de ska lämna AF-borgen. 700 kvadratmeter står till förfogande och AF:s vd Stina Åkesson diskuterar att samla Studentlund på en gemensam yta.
  • Nov 2013. Steve, student-tv, läggs på is.
  • Dec 2013. AF Bostäder flyttar ur AF-borgen och deras gamla lokaler rustas upp på stört.
  • Feb 2014. AF, Kuratorskollegiet och Lunds universitets studentkårer flyttar in i lokalerna, som får namnet Studentlivsvåningen. Lundaspexarna, Lundagård och Ordkonst blir kvar.
  • Mars, 2014 Ordkonst blir lovade Kuratorskollegiets gamla lokal, Nationsrummet…
  • Mars, 2014 …men blir bortkuppade på AF:s styrelsemöte.
  • Sommar, 2014 Ordkonst tvingas flytta.

Andra AF-utskott då?

  • Studentafton, utskottet som bjudit in politiker, kändisar, viktiga personer och kreti och pleti sedan 1905. Samtalsforumet och deras tiotalet aktiva flyttade till en kontorslokal på Studentlivsvåningen i februari och är hittills nöjda.
  • Lust, Lunds studentteater, hängde med i flyttkalaset i februari. Storleken på det nya rummet är likvärdigt med tidigare utrymmet. Utskottet tyckte det var tråkigt att bli av med sina väggar som tapetserats med gamla Lustaffischer, men trivs ändå i sina nya lokaler.
  • Boelspexarna, spexgruppen som tvärtemot Lundaspexarna endast har kvinnor på scen, flyttade från lokalerna på våning 3,5 i AF-borgen. Utrymmet är lika stort som tidigare och utskottet har inget negativt att säga.
  • Lundaspexarna, Lunds äldsta och rikaste spex, har till skillnad från sina grannar blivit kvar i sina lokaler på våning 3,5. Spexarna har inte varit sugna på att flytta och har inte heller behövt.
  • Steve, Sveriges äldsta student-tv-kanal, flyttade in sin studio i AF-borgen hösten 2013. Ett år senare lades kanalen på is efter organisatorisk misskötsel. Med sig i dvalan tog de även halva Ordkonsts hyra.
[/checklist]