DEBATT: En tillbakablick kring flytten från Kungshuset

- in Debatt

DEBATT. Filosofistudenternas flytt från Kungshuset saknar demokratisk förankring och universitetsledningen måste bli bättre på att ta del av studenternas åsikter. Det skriver Henrik Hågemark från Filosofiska studentrådet i en debattartikel. 

Under hela vårterminen arbetade Filosofiska studentrådet med att en gång för alla kartlägga vad studenterna i Kungshuset ansåg om den nu genomförda flytten till LUX. Bakgrunden till att vi ägnade mycket tid åt detta arbete grundar sig i övertygelsen om att stora förändringar som påverkar såväl studenter som anställda vid universitetet, måste ha en demokratisk förankring. Trots att kåren och vissa tidigare studentråd ställt sig positiva till flytten till LUX har det under årens lopp verkat finnas ett motstånd till flytten bland de som faktiskt pluggar i Kungshuset. Detta har resulterat i diverse protestlistor och diskussioner. Vad som dock fattades var alltså en systematisk genomgång av var majoriteter av studenterna stod i frågan.

Mot denna bakgrund valde Filosofiska studentrådet att genomföra en enkätundersökning apropå flytten till LUX. Ingången var att på ett så objektivt sätt som möjligt och med den information som fanns tillgänglig, nämligen fråga studenterna i Kungshuset vad de egentligen ansåg om flytten. Resultatet av enkäterna som delades ut till 139 filosofer och kognitionsvetare var tydligt. Över 50 % av de tillfrågade ställde sig negativa till en permanent flytt till LUX. De som ställde sig positiva till densamma var under 9 % av de tillfrågade. Drygt 74 % av studenterna ville dessutom att Filosofiska institutionen flyttar tillbaka till Kungshuset efter att det renoverats. En klar majoritet av de tillfrågade ansåg också att detta var en viktig fråga för Filosofiska studentrådet att driva.

Denna undersökning gav oss ett kvitto på att vi genomfört ett viktigt arbete. Den klargjorde även att beslutet om en permanent omlokalisering av Filosofiska institutionen präglades av ett demokratiskt underskott. I detta sammanhang hade vi förväntat oss ett mått av självkritik hos de aktörer som genomdrivit och ställt sig positiva till flytten. Istället beskylldes studentrådet under våren för att ha genomfört en vinklad undersökning samtidigt som vissa hävdade att studenterna i Kungshuset inte varit tillräckligt informerade för att kunna uttala sig trovärdigt i frågan. Alla intresserade kan fortfarande gå in på Filosofiska institutionens hemsida och ladda ned enkäten såväl som resultatet av undersökningen. Vi tror att de som studerar denna också anser att den i allt väsentligt är så balanserad en enkätundersökning kan vara. Alternativet, som förmodligen hade varit att inte låta göra någon enkätundersökning alls, hade varit betydligt sämre. Information är självklart helt avgörande för att kunna ta ställning. Just därför hade de tillfrågade studenterna möjligheten att svara att de inte vet hur de ställer sig till de olika alternativen. Vi är övertygade om att de som känt sig osäkra eller för dåligt informerade har tagit just denna möjlighet tillvara. I detta sammanhang vill också Filosofiska studentrådet göra ett oerhört viktigt klargörande. Det har från olika håll beskrivits som att rådet är emot att även filosofistudenterna ska få tillgång till tillgänglighetsanpassade lokaler. Detta kan inte vara mer felaktigt. Är en tillfällig flytt nödvändig för att tillgänglighetsanpassa Kungshuset ställer vi oss mycket positiva till detta. Den unika miljö som Kungshuset erbjuder borde vara till för alla, oavsett rörelseförmåga.

Med detta sagt vill vi uppmana universitetsledning såväl som studentrepresentanter att lära sig något av denna så omdiskuterade fråga. Vid stora förändringar är det oerhört centralt att ta reda på vad de som berörs egentligen tycker. Menar man allvar med studentdemokrati måste man låta studenterna vara med genom hela beslutsprocessen, är man trots detta osäker på vad de anser finns det ett enkelt sätt att ta reda på det; fråga dem!

Vad gäller vår möjlighet att en gång komma tillbaka till Kungshuset ser framtiden onekligen mörk ut. Krafterna som står bakom denna permanenta omlokalisering verkar helt enkelt vara för starka. Till studenterna som avslutade sin sista termin Kungshuset i våras måste vi därför uttrycka en sorg över att vi inte lyckats omsätta er tydliga uppmaning till ett faktiskt löfte – att en gång få komma tillbaka till denna anrika byggnad. Det finns dock något centralt som vårt arbete resulterat i. Trots att det från många håll hävdats motsatsen har Filosofiska studentrådet under förra terminen kunnat klargöra att en tydlig majoritet av studenterna i Kungshuset var emot den flytt som nu ändå genomförts. Detta är bevisligen en flytt utan demokratisk förankring och vi hoppas att vi härmed kan tysta de röster som grundlöst hävdat motsatsen.

Filosofiska studentrådet, aug 2014
genom Henrik Hågemark

filosofiskastudentradet@gmail.com