Kommunen anställer studenter – kårerna hejar på

- in Nyheter
@Tove Nordén

Helsingborgs stad, Jusek och Region Skåne har en sak gemensamt: De anställer studenter för att arbeta åt dem. Nu är det Lunds kommuns tur – och trots tidigare kritik är kårerna positiva.

Det började med en motion 2012 från Folkpartiet. De tyckte att kommunen skulle anställa studenter för att göra mindre projekt, en åtgärd som både kunde hjälpa till att lösa problemet med arbetslösheten för nyutexaminerade studenter, och ge viktiga jobberfarenheter.
I höst blir förslaget verklighet. Annonserna till studentjobben kommer ut i början av september och efter det sker rekrytering fram till starten i oktober. Till en början handlar det om fem studenter som kommer att jobba åtta timmar i veckan med en lön på 125 kronor i timmen.
Susanna Hansson är studentstadssamordnare på Lunds kommun och säger att mycket handlar om att visa kommunen som en möjlig arbetsgivare, men också om att knyta an till studenterna och aktuell kunskap från deras studier.
– Vi vill visa studenterna våra verksamheter och samtidigt ge dem en erfarenhet inför arbetslivet, säger Susanna Hansson.

Gammalt system
Systemet med studentmedarbetare har redan funnits under en längre tid i Danmark. På landstinget Region Skåne har liknande system varit igång sedan 2011. De tar emot ungefär 50 studenter per år, som jobbar mellan 10-15 timmar i veckan med projekt som varar i upp till ett år.
Carina Wirth, som är enhetschef på HR-utveckling på Region Skåne, tycker att både studenterna och landstinget tjänar på samarbetet.
– Jag skulle säga att det är en win-winsituation. Studenterna får erfarenhet inom det område de studerar. För oss handlar det om attrahera nya medarbetare och att vi bildar ett kontaktnät åt studenthållet, säger hon.
Carina Wirth säger dock att det inte är en självklarhet att anställa studenterna efter examen, men ser ändå studentmedarbetarna som en kompetensförsörjning inför framtiden.
– Vi rustar dem för att kunna ta en anställning hos oss när de är färdigutbildade. Jag har ringt några som blivit klara med sina utbildningar för att uppmuntra dem att söka tjänster hos oss, säger hon.

Sebastian Persson, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer. Foto: Jonas Jacobson
Sebastian Persson, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.
Foto: Jonas Jacobson

Lus inte längre kritiska
Det planerade studentmedarbetarsystemet har tidigare fått kritik, inte minst från Lunds universitets studentkårer, Lus. När Lus 2012 kommenterade förslaget riktade de kritik mot att tjänster skulle öronmärkas för studenter. Det skulle enligt dem befästa bilden av att studenter inte kan klara sig i den allmänna konkurrensen.
Men nu är kårerna positiva till systemet. Enligt Sebastian Persson, vice ordförande för Lus, visar många undersökningar som kårerna gjort att studenter oftare vill kunna omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken. Studentmedarbetartjänster skulle då kunna hjälpa till med detta.
– Arbetsmarknaden kräver att studenter ska ha praktiska erfarenheter för att kunna få ett jobb. De här tjänsterna kan erbjuda det som komplement till alla de program som inte kan erbjuda till exempel en praktiktermin, säger han.

Ska inte tvingas arbeta
Annan återkommande kritik har varit att studier ska ses som en heltidssyssla. Enligt beräkningar från Sveriges förenade studentkårer går genomsnittsstudenten 849 kronor back varje månad. Att studenter tar extrajobb skulle då kunna skjuta fokus från problemet att studiemedlet är för lågt.
– Så klart ska en student inte tvingas att arbeta som studentmedarbetare på grund av lågt CSN. Men så länge en student inte väljer att jobba för att ekonomin inte räcker till är vi positiva till Lunds kommuns projekt, säger Sebastian Persson.