Smålands nations bostäders styrelse ifrågasätts

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Vräkningar, kravbrev och graffiti. Under torsdagskvällens extrainsatta nationsmöte på Smålands nation svallade starka känslor och stundvis var förvirringen total. Styrelseledamoten Carl Emilsson har beslutat att avgå. 

Under ett extrainsatt nationsmöte igår kväll lades en motion fram om misstroendeförklaring mot hela styrelsen för Smålands nations bostäder, SNB. I vanliga fall deltar ett 20-tal medlemmar på nationsmötena i gillestugan. Den här gången var det cirka 90 personer som samlats för att avgöra Smålands framtid.
– Stämningen var märklig och många berättade för mig att de uppfattat den som hotfull, säger Johanna Söderman, nationsombud på Smålands och en av dem som anordnade mötet.

Vräkningar, kravbrev och graffiti 
Enligt motionen och de som skrivit den är bakgrunden till misstroendeförklaringen en rad händelser som skett de sista tre månaderna. De pekar bland annat på SNB:s hantering av vräkningar, kravbrev och graffiti. Dokumentation med bevis på att styrelsen misskött sig efterlystes under mötet men fanns inte att tillgå.

Styrelsen hävdade att de inte fått några officiella klagomål och ansåg att de därmed inte haft en chans att bemöta dessa. Styrelsen ansåg även att många av anklagelserna var direkt felaktiga eller byggde på missförstånd. En av de som förde styrelsens talan var ledamoten Carl Emilsson.
– ­­­­­­­­De försökte utlysa och hålla ett möte om att misstroendeförklara oss i styrelsen helt i smyg. Jag har inte fått in någon information varken om problemen eller motionen. Att jag fick veta att mötet skulle hållas var en slump ­, säger Carl Emilsson, ledamot i SNB:s styrelse.

Förvirrat möte
Enligt en av de boende på Smålands som deltog i mötet var allihop mycket förvirrat. Hon såg kallelsen samma dag som mötet skulle hållas och på denna hade någon dessutom klottrat dit en uppmaning till slagsmål.
– Under mötet tyckte jag att stämningen var dålig och är rädd att många tog illa vid sig. Självklart är jag orolig för vad som händer nu och min egen boendesituation. Om hela styrelsen blir avsatt skulle mycket kunskap gå förlorad och jag tycker dessutom att de verkar ha gjort ett i stort sett bra jobb, säger den boende som inte vill uppge sitt namn.

Kluven nation
Under mötet framgick det tydligt det finns två tydliga grupperingar som vill vinna makt på Smålands nation. Under mötet påstod David Veisland, mannen bakom motionen, att det i grunden är en ideologisk kamp mellan en autonom och en reformistisk vänstergruppering som finns på nationen. Flera av de medlemmar som deltog i mötet var öppna med att de endast var där för att rösta med den ena eller andra gruppen, utan att de själva alls var insatta i de påstådda problemen.
– Denna splittring är välkänd på Smålands nation. Jag tror att den är oundviklig och skapar mycket dynamik även om den också skadar oss ibland, säger Johanna Söderman.
Enligt Johanna Söderman ansåg man det nödvändigt att vidta drastiska och snabba åtgärder mot de problem som påstås finnas.
– Om saker inte förändras snabbt förändras de kanske inte alls, säger Johanna Söderman.

Korsförhör på mötet
Efter den tre timmar långa diskussionen fattades ett beslut om bordläggning av frågan till den 6 oktober. Konflikten fortsätter på sociala medier. I kväll fredag har Carl Emilsson utlovat en förklaring och sammanfattning av sina tankar på Smålands interna FB-sida. Carl Emilsson känner sig upprörd och besviken över hur situation skötts och meddelar att om inte nationen ber honom stanna kommer han avgå.
– Detta kändes som ett tre timmar långt korsförhör kring problem jag inte kände till. Det är inte värt min tid, säger Carl Emilsson.

Johanna Söderman menar att avsikten med motionen främst är att skaka om styrelsen, lyfta problemen och visa på bristen i informationslänken mellan SNBs styrelse och de boende på Smålands. Hon står bakom motionen om styrelsens avsättande.
– Från min sida ska detta inte ses som en stridsförklaring. Idealt slutar detta inte med att hela styrelsen avsätts utan med att en närmare dialog upprättas mellan SNB:s styrelse och nationen, samt att alla boende inser sin makt att påverka SNB:s beslut, säger Johanna Söderman.

Lundagård har även sökt David Veisland, författaren bakom motionen, för kommentarer men ännu inte fått något svar.

Fakta: Smålands nations bostäder

[checklist]

  • SNB:s styrelse fattar mer övergripande beslut om bostäderna, arbetar helt ideellt och är inte avlönade av nationen. Nationen har dock anställda som sköter den dagliga driften i form av till exempel nationsombud.
  •  Smålands Nations Bostäder tillhandahåller sammanlagt 242 korridorrum, pentryrum och lägenheter.
  • Reformister – Förespråkar stegvisa förändringar och reformer av samhället.
  • Autonoma- Även kallad utomparlamentariska. Vill ofta förändra samhället genom radikal åtgärder.
  • Kallelsen till mötet och motionen i sin helhet kan läsas här.

[/checklist]

Text: Tindra Englund/Carl-Johan Kullving