Stipendiernas tid är nu

- in Nyheter

Känner du att studielånet inte alltid räcker till? Titta hit! Från och med idag kan du söka stipendier från Campus Vänner.

Zaid Jabar fick stipendium av Campus Vänner tidigare och är just nu på utbytestermin vid University of Maryland i Maryland, USA. Foto: Privat.
Zaid Jabar fick stipendium av Campus Vänner tidigare och är just nu på utbytestermin vid University of Maryland i Maryland, USA.
Foto: Privat.

Idag börjar ansökningsperioden för stipendieutlysning hos Campus Vänner. De som kan söka är studenter, studentföreningar eller anställda på Campus Helsingborg.
– Att få stipendium underlättade oerhört mycket. En utlandstermin i USA kräver sina pengar – allt från olika visumkostnader, flygbiljetter, språkprovskostnader men även andra kostnader som uppstår på vägen som jag inte hade räknat med, säger Zaid Jabar, som fick stipendium i fjol.
Han läser strategisk kommunikation med inriktning digitala medier på Campus Helsingborg. Zaid Jabar fick 16 000 kronor av Campus vänner, vilket underlättade han utbytestermin vid University of Maryland i Maryland, USA.
Hur gick du tillväga när du sökte stipendium?
– Jag höll koll på när ansökningsperioderna var öppna samt läste ansökningar från beviljade stipendium. Det är alltid bra att göra research innan man skriver sin ansökan, så man vet vad de är ute efter. Sedan skickade jag in min ansökan i god tid och höll tummarna, säger han.

Gry Andersson Nordström är en annan student som också fick stipendium. Hon åkte till New York för att praktisera. Hennes bästa tips är att även om du tvivlar på att söka eller tror att processen är svår så bör du ge det ett försök.
–Testa att göra en ansökan så får det bära eller brista. Jag lade inte ner jättemycket tid på min ansökan om jag ska vara ärlig. Jag skrev som det var och skickade in den.

Utbyte mellan studenter och näringslivet
Campus Vänner är en ideell organisation som startades för att skapa en naturlig kontakt mellan Campus Helsingborg och det regionala näringslivet. De erbjuder utvecklingsresor och gästföreläsare till studenter, studentföreningar och lärare på Campus Helsingborg. För att sporra studenterna lite extra har de sammanfört olika företag för att ge ut stipendier.
– Syftet är att höja och stärka utbildningsnivån i Helsingborgsregionen. Campus Vänner ska bidra till att skapa Öresundsregionens bästa utväxling mellan universitet och näringsliv genom att engagera näringslivet i regionen som medlemmar, säger Hans Nelson, som är ordförande för Campus Vänner.
Hans Nelson är mest stolt över att kunna ge möjligheten att få utbildning, näringsliv och kommun att arbeta gemensamt för att gynna regionen.
– Och såklart att vi har möjlighet att dela ut stipendier till studenter och personal vid Campus Helsingborg, tillägger Hans Nelson.

Jesper Falkheimer, rektor vid Campus Helsingborg, sitter också i styrelsen för Campus Vänner. Hans bästa tips är att göra en gedigen ansökan.
– Du ska vara konkret och tydlig och det viktigaste är att ha ett bra syfte – som att vidareutbilda sig eller göra ett samverkansprojekt med företag eller kommun. Det är också viktigt att försöka stå ut från mängden, säger Jesper Falkheimer.

Campus Vänner stipendier

  • Campus Vänner startades i slutet av november 2010
  • Det är cirka 260 föreningar eller individer som söker varje år
  • Campus Vänner har två stipendieutlysningar per år
  • I våras gav föreningen ut 334 000 kronor till 32 ansökningar
  • Campus Vänner har tre specialstipendier inom områdena service management, logistik och miljö som vardera är på 25 000 kronor.
  • Utlysningsperioden börjar idag, onsdag, och avslutas den 27:e oktober.
  • Läs mer om stipendierna här.