Sol ska förbättra sopsorteringen

- in Nyheter

Sol-centrum får nytt system för sopsortering. Men Uppsala universitet håller högre standard när det gäller studenternas möjligheter till avfallssortering.

Maria Nilsson, Miljösamordnare vid Lunds universitets byggnadsenhet. Foto: Privat.
Maria Nilsson, Miljösamordnare vid Lunds universitets byggnadsenhet. Foto: Privat.

Språk- och litteraturcentrum, Sol-centrum, håller inte måttet gällande avfallssortering. Det finns få kärl för annat avfall än brännbart och de kärl som finns för studenter är dåligt skyltade. Sedan 2011 ska det vara möjligt att sortera avfall vid samtliga universitetsbyggnader. Men så är alltså inte fallet för studenterna på Sol-centrum – än.Inom kort kommer möblerna för sopsortering bytas ut.
– Vi har inga direkta föreskrifter om sorteringen men en miniminivå efter kommunens föreskrifter. Något som fortfarande saknas är ordentlig sortering av matavfall men det är något institutionerna jobbar på. Det händer att sorteringsmöjligheterna brister på grund av utrymmesskäl men på husnivå ska det finnas möjligheter att sortera sitt avfall, säger Maria Nilsson, Miljösamordnare vid Lunds universitets byggnadsenhet.

Konkret innebär miniminivån att det vid varje hus ska vara möjligt att sortera förpackningar av plast, glas, metall och papper.
– Det är ett kontinuerligt arbete att förbättra avfallshanteringen vid de olika institutionerna även om vi inte har några direkta krav på hur det ska utformas. Däremot vid nybyggnation eller ombyggnation finns mer specifika krav gällande avfallssortering.

... och så här ser de ut på Lux. Snart får Sol samma sorts kärl. Foto: Josefin Wennang.
… och så här ser de ut på Lux. Snart får Sol samma sorts kärl.
Foto: Josefin Wennang.

Sorteringsmöjligheterna varierar
Hur studenternas möjligheter för avfallssortering ser ut varierar i dagsläget mellan institutionerna. I det nybyggda centret för humaniora och teologi, Lux, finns totalt 32 byråer för sortering av papper, plast, metall, glas och brännbart. Vid cafeterian och i studentpentryna finns även kärl för matavfall.

Men i SOL-centrum är det bara i entrén och i biblioteket det finns kärl för annat än blandat hushållsavfall. Där saknas även skyltar, kärlen har olikformade öppningar vilket är enda förklaringen till vilken sorts avfall som hör till vilken behållare. Något Maria Nilsson inte kände till.
– Det ingår inte i vårt arbete att kontrollera hur avfallssorteringen funkar i praktiken, det är upp till varje enskild institution att sköta utformningen. Men så här ska det inte se ut, det ska vara tydligt uppmärkt.

Lundagård har försökt nå husprefekten vid Sol-centrum för kommentarer om varför detta inte har åtgärdats tidigare, utan resultat. Klart är att det nu kommer att åtgärdas med fler och tydligare skyltade kärl enligt vaktmästare Adam Nylander.

Samtidigt i Uppsala.  Foto: Martin Wiklund
Samtidigt i Uppsala.
Foto: Martin Wiklund

Uppsala steget före
På Uppsala universitet är avfallssorteringen ett arbete som avslutades för flera år sedan.
– Vi har tydliga direktiv om att man ska sortera avfall vid de olika institutionerna. Vi har tidigare arbetat med att se till att det finns avfallsbyråer på samtliga institutioner, sen är det upp till de på lokal nivå att flytta runt och införskaffa ytterligare om de så önskar, säger Karolina Kjellberg, miljöchef vid Uppsala Universitets byggnadsavdelning.